Hirdetés

Nyári idény a sípályán

Hargita megye sípályáin, azok mellett egyre több helyen építenek bobpályát, így egész évben biztosítani tudják a lesiklás élményét a turisták számára.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 8 perc
Nyári idény a sípályán
Épül a bobpálya Homoródfürdőn. Nagyívű szórakozás Fotó: Hodgyai István

A Gyimesfelsőlokon 2018 óta használható a SkiGyimes komplexumhoz tartozó bobpálya, amelynek hossza mintegy 1300 méter, a szintkülönbség pedig 120 méter. A tulajdonos Bodor Áron szerint a gyimesi bobpálya népszerűsége a megnyitás óta töretlen. A felvonópálya hossza mintegy 500 méter, és öt percbe telik feljutni a pálya tetejére, ahonnan maximális 45 km/órás sebességgel haladva akár másfél perc alatt is le lehet érni. Bodor Áron hangsúlyozta, a kocsik biztonságosak, hiszen a maximális sebesség fölött a szerkezet automatikusan fékez. A tulajdonos elmondása szerint összesen negyven bobkocsi van, amelyekbe egy vagy két személy is ülhet, de mindenkinek külön jegyet kell váltania. Jelenleg egy csúszás három és tizennégy év közötti gyermekeknek 17 lejbe kerül, felnőtteknek pedig 20 lej. Hároméves kor alatti gyermekeknek tilos a bobpálya használata, illetve a három és tizenkét év közötti gyermekek csak szülői felügyelettel csúszhatnak le.
Gyimesfelsőlokon egész évben lehet bobozni, reggel kilenc órától este kilencig, és még egyéb szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Készül a wellness-szálloda is, Bodor Áron elmondása szerint jövő nyáron már fogadni tudják a vendégeket: lesz nyári strand, többféle medence, jakuzzi és szauna is.

A leghosszabb, a legolcsóbb és a legújabb

A Gyergyói-térségben 2019-től kezdődően bővültek a kikapcsolódási lehetőségek bobozással, ekkor készült el ugyanis Borszéken a bobpálya. A sípálya felvonójával a legmagasabb pontra feljutva 860 méter hosszan lehet csúszni, megcsodálva a tájat: a borszéki bobpályát tavasszal, a síszezon végeztével szerelik fel és késő őszig működteti az önkormányzat. A gyermekjegy 10, a felnőttjegy 15 lejbe kerül; a három év alattiak nem vehetik igénybe, nyolcéves korig pedig felnőtt kísérettel bobozhatnak a gyermekek. A Reménység sípályánál lévő pálya hétfőtől csütörtökig 10–18, péntektől vasárnapig pedig 10–19 óra között tart nyitva. 
Nem sokkal a borszéki pálya üzembe helyezése után, 2021-ben Maroshévízen is felépült a közel két kilométer hosszú, az ország leghosszabb bobpályájaként hirdetett magánberuházás, a Baciu Panzió közelében. 

– A speciális szélvédőknek köszönhetően esős időben is használható a bobpálya: a balesetek megelőzése érdekében minden vendéggel ismertetjük a szabályokat, többek között azt, hogy legalább 25 méter távolságnak kell lennie a bobkocsik között, három éven aluliak, várandós nők és alkohol befolyása alatt lévő személyek nem mehetnek végig a pályán – közölte Nicu Baciu adminisztrátor.
A maroshévízi létesítménynél 14 év alattiak számára 20 lejért, 14 év felettiek és felnőttek esetében 25 lejért lehet jegyet váltani. A pálya mellett szórakoztatópark működik, télen a sípályát lehet kipróbálni. 
A térség legújabb, közel egy kilométer hosszú lesiklópályája a Gyilkos-tó közelében készült el idén: a maga nemében egyedülálló pálya varázslatos erdei tájon halad át, 17 kanyarral, az érkezési pont közelében pedig dupla spirálos rész van kialakítva

– mondta el érdeklődésünkre Barabás Szilárd alkalmazott.
A bobpálya közelében parkolót is létesítettek, és a szórakoztatóegységek számát is növelni szeretnék a közeljövőben: kalandparkot, dinóparkot, paintballközpontot terveznek, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A bobpálya használata 3–14 év közötti gyermekek számára 20, felnőtteknek 25 lejbe kerül; a létesítmény mindennap 10 és 19 óra között tart nyitva. 

Udvarhelyszék is rákapcsol

Két bobpálya átadása várható ősz elején Udvarhelyszéken, az egyik Homoródfürdőn, a másik Székelyvarságon készül. Mindkettő mind a négy évszakban használható lesz, mindkettő sípálya mellett létesül, és működtetőik a gyenge telek miatti bevételkiesés pótlását, a turisták számának növekedését várják a beruházástól.
Homoródfürdőn, a Lobogó Resort vágott bele bobpálya építésébe, a tervező és kivitelező egy német cég.

– Ezzel olyan új szolgáltatást tudunk nyújtani, ami Udvarhelyszéken még egyedülálló. Ha minden a tervek szerint halad, szeptemberre megnyitjuk

– közölte Görgicze Sándor menedzser.

Hodgyai István
Épülő bobpálya. Vendégmarasztaló


Elmondása szerint a pálya egyedi tervek alapján épül, és majdnem 1000 méter hosszú lesz. A szintkülönbség 60-70 méter, a tetején majdnem 10 méter magas kört alakítanak ki, a pályán több izgalmas megoldás, emelkedők, kanyarok fokozzák majd az adrenalin termelődését, alul, a kiszálló rész is „kalandos” lesz, és akár 45 km/h sebességgel is lehet száguldani rajta. Az ultramodern ülésérzékelési rendszernek köszönhetően a pálya teljesen biztonságos lesz. A szállodát, éttermet, szabadtéri strandot, wellnesst, sípályát is magába foglaló Lobogó Resort a továbbiakban majd növeli a parkolóhelyek számát – tudtuk meg a menedzsertől. 
Nem lesz egyedülálló a térségben a homoródfürdői bobpálya, mert ugyancsak szep­temberben várható a szé­kely­varsági hasonló létesítmény megnyitása is. A településen már 2021-ben bejelentették – lapunk is írt róla –, hogy a sípálya szomszédságában bob­pályát is építenének. A terület itt a közbirtokosságé, a tervek szerint az üzemeltető is a helyi közbirtokosság lesz. Pál Elemér elnök elmondta, a nyomvonal már készen van, a kiszolgálóhelyiségek (jegyiroda, mosdók stb.) építése, kialakítása van még hátra. Kiderült, hogy bár reménykedtek pályázati lehetőségekben, végül teljes mértékben önerőből vágtak bele az építkezésbe, és elkészült a 960 méter hosszúságú, 80-100 méter szintkülönbségen futó pálya, amely a jövőben tovább bővíthető, a beruházás mintegy másfél millió euróba kerül.

– 2021-ben értékesítettük a korábbi jelentős széldöntés következtében kitermelt faanyagot, ebből a bevételből épül a bobpálya. A varságiak többnyire a fából és turizmusból élnek, most ez utóbbira erősítünk rá, szeretnénk, ha még többen látogatnának ide, a beruházással tulajdonképpen az egész faluközösséget támogatjuk, a helyi termelőket, a kulcsos házat működtetőket stb.

– mondta Pál Elemér.
Pál szerint a pálya hossza 960 méter lesikló, illetve 380 méter felvonópályát tartalmaz, amelynek használatára 35 bob áll a látogatók rendelkezésére. A közbirtokosság elnöke szerint a pálya és annak eszközei hasonlítanak a gyimesi pálya sajátosságaihoz, viszont korszerűbb elemekkel látják el a székelyvarsági pályát.

– Digitálisan szabályozható a bobok sebessége, ennek köszönhetően egyik sem tudja meghaladni a 45 km/h sebességet. A bobok ugyanakkor távolságkövető érzékelőkkel is fel vannak szerelve, így ha többen siklanak le a pályán ugyanazon időben, ennek köszönhetően elkerülhetők az ütközések

– fejtette ki, megjegyezve, hogy ettől még manuálisan is fékezhető és irányítható a használatba vett bob.
Megjegyezte: a pályát télen és nyáron egyaránt lehet majd használni a bobok mágneses fékrendszerének köszönhetően, így nem fogja zavarni a használatot az, ha akár egy fél centiméter vastagságú jégréteg rakódik le a pálya egyes szakaszain.
Rákérdeztünk a sípálya és bobpálya felé vezető útra is, ezek állapotára elég gyakori a panasz. Mint megtudtuk, az állami erdészet és a helyi közbirtokosság közötti tulajdonjogi problémák akadályozzák egy esetleges új út megépítését, amit – mint Pál Elemér megjegyezte – öt éve próbálnak megoldani.
Egyelőre tehát nem lesz aszfaltút, viszont rendszeresen javítják a Tekeresi erdei utat, legutóbb épp három hete tették rendbe.
 

Tudósított: Asztalos Ágnes, Boncina-Székely Szidónia, Pál Emil, Péter Ágnes

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!