Hirdetés

Nincs nyertese a csíkszeredai városbejáratok arculatára kiírt ötletpályázatnak

A csíkszeredai városbejáratok egységes arculatának megtervezésére kiírt ötletpályázat eredményeit ismertették szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón. A legjobb pályamunkákat összesen 37 500 lejjel jutalmazták. A kiválasztott munkák elemeiből állítják össze a város jellegzetességeit megjelenítő alkotásokat.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nincs nyertese a csíkszeredai városbejáratok arculatára kiírt ötletpályázatnak
Komolyan vették a beküldők a feladatot Fotó: László F. Csaba

A két versenypályázat kiírást megelőzte egy csaknem féléves munka, amelynek során megvitatták és közgyűlésre bocsátották a terveket, azzal a céllal, hogy a jövőben a városbejáratokhoz egységes arculatú üdvözlő táblák épülhessenek.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere sikeresnek ítélte a kiírást, amelynek az eredményhirdetésére azért vártak, hogy a fellebbezési időszak is lezáruljon, és így végleges eredményeket tudjanak közölni.

– Összesen tizenegy pályázat érkezett be, amelyekből kiderült, hogy a különböző tervezőirodák és dizájnerek hogyan látják a város hét bejáratát. Kíváncsiak voltunk, hogyan képzelik el a városbejáratokat. Érdekelt, hogy szerintük milyen látvány kellene fogadja a városba érkezőket

– mondta a polgármester.

László F. Csaba

Hozzátette, ízlés dolga és vita kérdése, hogy ki milyennek látja az elkészült terveket, éppen ezért szakmai zsűri rangsorolta a terveket. A zsűri tagjai Albert Sándor városi főépítész, Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere, Boros Ernő műépítész, Siklódy Ferenc és Ferencz S. Apor képzőművészek voltak. A bizottság szigorú kritériumok alapján döntött, hogy kinek a munkáját tartja elismerésre méltónak, és melyik szolgál kiindulópontként a városvezetés tervkészítésénél. 

– A pályázati kiírás célja nem az volt, hogy az első díjjal jutalmazott munkát elkészítsük, hanem hogy a legjobb ötletek egyes elemeit, vizuális világát beépítsük a végleges tervbe

– mondta Korodi Attila polgármester, megköszönve a benyújtott pályamunkákat. 

Albert Sándor városi főépítész megerősítette, a pályázat sikeres volt, mind a jelentkezők számát, mind a szakma részvételét tekintve.

– A beküldött pályázatok készítői komolyan vették a feladatot, és látszott, hogy rengeteg munka van mögötte. A pályamunkák között szoros volt az eredmény.

Egyik pályamunka sem felelt meg teljes mértékben az általunk felállított kritériumrendszernek, de voltak bizonyos elemek, amelyeket a beküldött tervekből hasznosítani tudunk a végleges tervben

– mondta a főépítész. Hozzátette, a kritériumrendszert tágra engedték, hogy ne maradjon ki egyetlen ötlet sem, s ezt bizonyítja a benyújtott pályaművek sokszínűsége, a számtalan megközelítési lehetőség, amivel éltek a beküldők. 

– A zsűri végül úgy döntött, hogy első díjat nem oszt ki, így összesen öt pályamunkát díjaztunk. Ezek közül kettő dicséretet kapott, és volt egy harmadik, illetve két második helyezett. Egyiket sem tartottuk első díjra érdemesnek, de még így is kemény hatórás munkája volt a zsűrinek, amíg a végső eredményt felállította

– részletezte a főépítész.

László F. Csaba

Kiemelte, az elbírálás lezárta után tudták meg, melyik munkát ki készítette. Az elbírálás során figyelembe vették az építmények üzenetét, elkészítésének módjait, a felhasznált anyagokat és a fenntarthatóságot is.

A főépítész kiemelte, a díjazott munkák között alig van különbség, majd részletesen ismertette a pályamunkák előnyeit és hiányosságait. A dicséretben részesült munkák készítői Vaszi Benedek és Száva Nándor, illetve Török Áron Loránd voltak, mindkét alkotóközösség 5-5 ezer lej pénzjutalmat kapott. 

A harmadik díjjal jutalmazott munkát Esztány Győző, András Szilárd és Bálint Tamás nyújtotta be, pénzjutalmuk 7500 lej. A két második helyezett munka közül az egyiket András Szilárd készítette, a másik pályamunka szerzői Blága-Kósa Bernadett és Blága-Kósa Botond, mindkét munka készítője10-10 ezer lej pénzjutalomban részesült.

Korodi Attila zárásként elmondta, a további lépésekre nem szabtak határidőt, mert a főépítész és a városi testület további egyeztetéseket tart az ügyben.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!