Hirdetés

Nem fogadnak ügyfeleket

Hétfő reggeltől általános sztrájkba lépett a munkaügyi minisztérium intézményeinek személyzete, amelyet saját bevallása szerint a bérezési egyenlőtlenségek folyamatos növekedése, a rossz munkakörülmények és a munkaerőhiány késztetett arra, hogy fellépjen a konkrét változások elérése érdekében.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem fogadnak ügyfeleket
Sztrájkolnak. Nem lehet tudni, meddig Fotó: László F. Csaba

Általános sztrájkba léptek a munkaügyi minisztériumnak alárendelt intézmények alkalmazottai november 27-től, hétfőtől. Követeléseik között a bérkülönbségek megszüntetése és a munkakörülmények javítása szerepel, áll a Munkaügyi Minisztériumban Működő Szakszervezetek Szövetségének (FSMM) jelentésében.

Mint arról korábban beszámoltunk, november 15-én három Hargita megyei intézmény, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár és a Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség képviselői és alkalmazottai kezdtek spontán sztrájkba. Akkor megtudtuk: a megmozdulás üzenete az volt, hogy az általuk képviselt intézményeknek pénzügyi és humán erőforrásokra lenne szükségük, illetve úgy érzik, hátrányosan megkülönböztetik őket a többi köztisztségviselőtől.

Megkeresésünkre hétfőn Jánó Edit-Andrea, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség szakszervezeti vezetője elmondta:

a sztrájk ideje alatt az intézményben nincs ügyfélfogadás, és a felfüggesztett munkaszerződések miatt az alkalmazottak nem kapnak fizetést.

A tiltakozással céljuk továbbra is az, hogy elérjék a fizetések közötti diszkrimináció eltörlését, és kérik a jogot, hogy alkalmazhassanak személyzetet a meglevő, de üres állásokra.

Kósa Enikő, a Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség szakszervezeti képviselője úgy tájékoztatott, hogy

intézményükben a huszonnyolcból tizenhét személy sztrájkol, ügyfélfogadás náluk sincs, ugyanis semmilyen kérelmet nem tudnak feldolgozni.

A sztrájk egyelőre meghatározatlan ideig fog tartani, de remélik, hogy hamarosan befejeződik, nem tolódik a jövő év elejéig, mivel szociális intézményről van szó, és nem szeretnék ügyfeleiket megvárakoztatni. Ha nem dolgozzák fel az aktákat, nem történnek meg a zárások és a pénzek lekérése, akkor nem lesz kifizetés decemberben, részletezte Kósa Enikő.

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár képviselői és alkalmazottai is sztrájkolnak, az általunk megkérdezett szakszervezeti képviselő, Kézdi Pál, jelenleg szabadságon van, de úgy tájékoztatott, hogy a kollégái nem fogadnak ügyfeleket. A Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség és a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár Csíkszeredában ugyanabban az épületben működik, tevékenységük is hasonló.


Hirdetés


Mivel mindhárom intézményt egy szakszervezet képviseli a munkaügyi minisztériumban, követeléseiket egységesen fogalmazták meg, így ezek a béregyenlőtlenségek megszüntetése és a munkakörülmények javítása. November 30. és december 1. hivatalos munkaszüneti nap számukra is, ha szerdán nem történik előrelépés, a sztrájk december negyedikétől, hétfőtől folytatódik, egyelőre meghatározatlan ideig.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!