Hirdetés

Még várni kell a tejre és a kiflire Hargita megyében

A tej-kifli program újraindítását elsősorban az késleltette, hogy a szakminisztérium későn fogadta el a Romániai iskolákért programot szabályozó kormányhatározatot, ezáltal tulajdonképpen lehetetlenné tette az iskolai év kezdetétől annak lebonyolítását, hiszen a megyei önkormányzatok későn tudták meghirdetni a közbeszerzést. Ugyanakkor a bonyolult és bürokratikus közbeszerzési eljárás is nagyban befolyásolja a program elindítását, melynek időpontjáról jelen pillanatban Hargita Megye Tanácsa nem tud pontos tájékoztatást adni.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Még várni kell a tejre és a kiflire Hargita megyében
Archív Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

– A közbeszerzési eljárás hosszú folyamat, több szakasza van, melyek nem kerülhetik meg egymást. Ezért mivel mindegyik fázisban lehetnek bonyodalmak, lehetetlen előre látni, hogy mikorra tudjuk befejezni a közbeszerzést és megkötni a szerződéseket a szolgáltatásra, így konkrét információkat nem tudunk adni ezzel kapcsolatosan – közölte lapunk érdeklődésére Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke jelezte: a korábbi évekhez képest változást jelent, hogy az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) ellenőrzi a hatóságok által feltöltött dokumentációt, és csak a javaslatok teljesítése után hagyja jóvá az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) való megjelenítését.

– Ez egyrészt jó, mert hozzájárul a törvényesség biztosításához, másrészt viszont késlelteti a folyamatok lezárását – mondta.


Hirdetés

Megtudtuk, hogy a megyei tanács jelenleg a változtatások elfogadására vár, és nem tudni, lesznek-e további bonyodalmak, és ha igen, milyen jellegűek, illetve mikor érnek a közbeszerzés végére, és mikor kezdődik el a termékek kiosztása a diákoknak.

– Az évek során sokat egyeztettünk és dolgoztunk azon, hogy ez a program minél gördülékenyebben működjön, főként a gyerekek érdekében, hiszen sajnos vannak olyanok is, akiknek ez az egyetlen biztos napi étkezésük. Kitartó munkával sikerült elérnünk, hogy helyi termelők szállítsák termékeiket számos Hargita megyei tanintézetbe, ami azért nagyon fontos, mert így friss termékeket kaptak a gyerekek. Most ismét ott tartunk, hogy a nem egyszerű, de megkerülhetetlen folyamatok miatt ismét késik a termékek kiszállítása a diákoknak. De azon dolgozunk, hogy ami rajtunk múlik, azokban a folyamatokban ne legyenek elakadások – mutatott rá a megyeelnök.

A Hargita megyei tanfelügyelőség adatai alapján megyénkben 29 176 gyermekre – óvodás és iskolás – tervezték a közbeszerzést, de megengedett egy maximum 10 százalékos növekedés a következő három tanévben. Még nem lehet pontosan tudni, milyen termékeket fognak kapni a diákok, ez részben függ a közbeszerzés alakulásától is, de általánosságban heti öt alkalommal kapnak tejet vagy tejterméket, szintén öt alkalommal péktermékeket, valamint két alkalommal almát.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!