Hirdetés

Még mindig szünetel a munka

2023 helyett várhatóan 2024-re fejezik be a Suta-tó helyreállítását – ígéri a kér­dé­seinkre adott vá­la­szo­kat tartalmazó levelében a Râmnicu Vâlceán székelő Olt Vízügyi Igazgatóság. Az árvízvédelmi szempont­ból fontos beruházásnál tavaly óta szünetel a munka. A környezetvédelmi minisztérium által kivitelezett projektnél műszaki problémákra hivatkoztak, de idén folytatnák a munkát.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Még mindig szünetel a munka
A Suta-gát. Várakozó álláspont Fotó: László F. Csaba

A Suta-tónál váratlan műszaki jellegű problémákkal szembesültek a szakemberek, a gondok a kivitelezés során merültek fel, és azonnali megoldást igényeltek. A munka a szükséges tervmódosítás miatt szünetel – nyilatkozta idén májusban Tánczos Barna, akkor még hivatalban lévő tárcavezető a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó projekt kapcsán. A miniszter tavasszal még úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a nyár elején folytatni tudják a hosszúra sikerült téli szünet után a munkát a Suta-tónál. A nyáron a helyszínen semmi nem történt, így a Râmnicu Vâlceán székelő Olt Vízügyi Igazgatóságtól kértünk válaszokat a leállás okáról. A munkálat késésének okait firtató kérdésünkre e-mailben válaszoltak, és felsorolták a korábban már megismert okokat: „A Suta-tó gátjának helyreállítási munkálatai nem fejeződtek be, mert a növényzet eltávolítása után kiderült, hogy a gáttest teljes egészében töltésre alkalmatlan anyagból áll. Emiatt újra el kellett végezni a geológiai feltárást, új megvalósíthatósági tanulmányt kellett készíttetni és az új műszaki-gazdasági mutatókat jóvá kellett hagyja a fő hitelutalványozó, ahhoz, hogy a munkálatokat folytatni lehessen.”
Mint arról korábban beszámoltunk, a Suta-tó árvízvédelmi létesítményként a jövőben vésztározó szerepet tölt majd be, ezért kevés víz marad a mederben, hogy egy árhullám esetén a megnövekedő vízmennyiséget tudja befogadni. Noha eredetileg a helyreállítási munkálatokra nagyjából kétéves határidőt szabtak, az Olt Vízügyi Igazgatóság szerint a munkálatok újraindulnak, és a beruházást várhatóan 2024 folyamán befejezik.
A vízügyi hatóság Elena Mădălina Ion-Duca igazgató kézjegyével ellátott levelében kifejtette: „A Suta-tó gátján még a következő munkálatokat kell elvégezni: a gát részleges megemelése (amely az előzetes ígéretek és tervek alapján a mostaninál 160 centiméterrel lesz magasabb – szerk. megj.), a gátkorona, a gát túlfolyójának megépítése, a gáthoz vezető út korszerűsítése és a Fitód-patak medrének helyreállítása.”
Egyébként e munkálatok elvégzését 2022-ben idénre ígérték. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!