Hirdetés

Létszámcsökkentés várható a megyei tanácsnál

Hargita Megye Tanácsa kedden tartott rendkívüli online ülésén elfogadta a fogászati poliklinika és a megyei könyvtár helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott korszerűsítésére vonatkozó dokumentációkat. Ezenkívül több mint nyolcszázezer lejt hagytak jóvá a csíki településeknek a gázhálózat-bővítések önrészének finanszírozására.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Létszámcsökkentés várható a megyei tanácsnál
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

További 832,5 ezer lejt hagyott jóvá keddi rendkívüli ülésén a megyei tanács testülete Csík térségi településeknek többnyire a gázhálózat kiépítésére, amelyet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) finanszíroz. A hatszázalékos adóvisszaosztásból a helyi önkormányzatok a támogatások felhasználásához szükséges önrészt finanszírozhatják. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: ez a lépés jelentős terhet vesz le a települések válláról.

Az október 31-i közgyűlés után most Csíkszentsimon, Madéfalva, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva és Csíkszentimre egyenként 100 ezer lejt, Csíkmadaras és Csíkrákos 85 ezer lejt, Csíkszentkirály 50 ezer lejt, valamint Csíkcsicsó 45 ezer lejt használhat fel erre a célra. Csíkszentgyörgy 67,5 ezer lejt az önkéntes hulladékgyűjtő központok kialakítására használhat fel.


Hirdetés


Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) a fogorvosi járóbeteg-ellátó rendelőjének energetikai felújítására, korszerűsítésére és bővítésére, valamint az épület udvarán parkolóhelyek kialakítására nyertek finanszírozást, a beruházás dokumentációját módosította a megyét vezető testület. Ugyancsak

a helyreállítási alap támogatásából finanszírozzák a Kájoni János Megyei Könyvtár Harghita biblio digital Hub elnevezésű programját,

a megyei önkormányzat jóváhagyta a könyvtár támogatási kérelmét és a projekt végrehajtását. A megye közgyűlésén elhangzott: a projekt célja könyvtárak digitális fejlesztési központokká alakítása, amelyek biztosítják a Hargita megyei hátrányos helyzetű közösségek számára az alapvető készségek fejlesztését, például a digitális írástudás, kommunikáció, médiaműveltség, digitális tartalomkészítés, digitális biztonság és digitális vállalkozóvá nevelés terén.
A tizennégy napirend közül levették a gyerekek utaztatására vonatkozó napirendi pontot, ugyanis a megyének nincs kerete arra, hogy azokon a településeken, ahol nem közlekedik menetrend szerinti autóbuszjárat, a gyerekek utaztatásának anyagi terhét megtérítsék. Borboly a napirendi pont kapcsán kifejtette: azért kellett levegyék a határozatot napirendről, mert a kormány nem végzi megfelelően a munkáját, nincs anyagi forrás ezeknek az összegeknek a megtérítésére, és a megyei tanács tehetetlen az ügyben. 

A negyedik napirendi pontnál a kormány által előírt létszámcsökkentést hagyták jóvá. Tíz százalékkal kell csökkentsék a megyei önkormányzat munkatársainak számát. 

– Az átszervezést és a tízszázalékos létszámcsökkentést 2023 végéig kell végrehajtanunk a megyei tanácsnál – részletezte a döntést Borboly Csaba.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!