Hirdetés

Illő megemlékezés vagy anyagi teher

A halottak napja évente lehetőséget ad arra, hogy időt szánjunk elhunyt szeretteink emlékének, és gyer­tya­gyújtással tegyük tisz­te­letünket sírjuknál. Az emlékezést számos elő­ké­szület előzi meg, a sír­em­lé­kek és hantok gondo­zá­sa, a mécsesek és virágok beszerzése, nem kis pénzbe kerül.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 7 perc
Illő megemlékezés vagy anyagi teher
Gazdag krizantémválaszték. Szebbé teszik az emlékezést Fotó: Hodgyai István

Minden évben megrohamozzák a virágüzleteket, kertészeteket és a kereskedelmi egységeket a halottak napjára készülők október végén. Annak ellenére, hogy folyamatosan a tudatosabb vásárlásra intenek a temetőgondnokságok, az egyházak és a temetőkarbantartó cégek képviselői – ugyanis a sok mécses, virág és egyéb díszek az ünnepet követően legtöbbször a szemetesben végzik –, a kereskedelmi egységek dolgozói nem tapasztalják ennek foganatját. Az egyik általunk megkeresett üzletlánc munkatársa szerint idén is nagy kereslet mutatkozik a műanyag díszekre, virágokra és koszorúkra, valamit mécsest is sokkal többen vásárolnak, mint az azokba járó viaszbetétet.

Mit mutat a számla?

Mint kiderült, a mécsesek, gyertyák és a gyertyabetétek ára nem változott jelentősen tavaly óta, egyes termékek az előző évi átlagáruknál olcsóbban is beszerezhetők. A legtöbb helyen darabszámra és egész csomagban is lehet mécsest vásárolni, ezek ára a mérettől, égési időtartamtól és a mécses anyagától egyaránt függ. Legnagyobb tételben a 8‑9 órán át lángoló műanyag mécsesekkel találkoztunk a kereskedelmi egységekben, ezeket darabonként 1,30–1,80 lejért lehet beszerezni. A hosszabb égési idejű mécsesek már üvegből vannak, ezek ára 3,50‑4,50 lej a 9 órás, 7,50–8 lej a 10 órás, és 12 lej a 24 órás mécses esetén. Azok számára, akik a tavalyi mécseseket megőrizték, hasznos információ lehet, hogy számos méretben lehet mécsesbetétet vásárolni. A 120 órás mécsesbetétek ára darabonként 4,50–5 lej között, a 60 órás 2,50–4 lej között kapható, míg a 3,5 órát égő, fémborítású mécsesbetét ötvendarabos kiszerelésben szerezhető be 16‑19 lej közötti áron. A hagyományos halottak napi gyertyák főként 50 darabos kiszerelésben kaphatók, csomagonként 5‑7 lej közötti áron.
A műanyag díszítőelemek közül a koszorúk és a művirágok árának néztünk utána. Mérettől és a rajta levő virágok számától függően akár 50 lejt is kérhetnek egy műanyag koszorúért, a műanyag virágok ehhez képest 10‑35 lejbe kerülnek, főként négyszálas csokrokban.


Hirdetés

Olcsóbb tipp, de munkásabb

A virágüzletek és kertészetek is olcsóbban kínálják a dísznövényeket eladásra, mint múlt évben, ám tapasztalataik szerint a vásárlók „így sem mennek el alkudozás nélkül”. Az egyik, általunk megkeresett kertészetben arra hívták fel a figyelmünket, hogy ha az elhunytak hozzátartozói előrelátóan és több odafigyeléssel gondoznák a sírokat még év elején, sokkal több pénzt tudnának megtakarítani.

– Ha a hozzátartozók olyan évelő virágokat választanak ki, amelyek időszakosan az év minden időszakában virágoznak, el lehetne kerülni azt, hogy halottak napján, majd azt követően akár 500-1000 lejes költségeket adjanak ki azok beszerzésére

– mutatott rá a kertészet munkatársa.
Mint elmondta, ezek az évelő növények ára egyrészt alacsonyabb, másrészt, ha jól időzítve ültetjük el azokat, nem kell időszakosan jégvirágot, krizantémot vagy árvácskát vásárolni, mert mindig lesz a síron kinyílt virág.

– Ez a módszer kicsit több munkát igényel, mert a virágokat gondozni kell, de ilyen esetben nem kímélheti egyszerre a kezét és a pénztárcáját az ember

– jegyezte meg.
A kertész arra is kitért, hogy halottak napja előtt bár a krizantémfajták a legkeresettebbek, sokan vásárolnak rózsa- és őszirózsafajokat is, sokszor tévedésből, vagy mert nem ismerik fel a krizantémokat.

Hodgyai István
Sokféle virágot kínálnak az árusok

Ha mulcs és föld is kellene a virág mellé

Kertészetekben a kisebb termetű, cserepes krizantémok ára 5‑10 lej között mozog, ez az ár a szupermarketekben és a virágüzletekben valamennyivel magasabb, elérheti a 8‑13 lejt. Az ugyancsak boglárka típusú, ám tömöttebb vagy terebélyesebb krizantémok, melyek 20–60 cm magasak is lehetnek, 20–80 lej között szerezhetők be. 
A nagy fejű krizantémok vágottan 4‑8 lejbe kerülnek szálanként, amit ha csokorban, becsomagolva szeretne a hozzátartozó megvásárolni, plusz 5‑10 lejjel kell számolnia. A cserepes nagy fejű krizantémok ára 20‑45 lej között mozog, áruk nagyban függ a színüktől, alakjuktól és a növény virágzatának méretétől, tömöttségétől.
Amennyiben az elhunyt hozzátartozója nemcsak virágot szeretne ültetni, hanem a sírhant állapotát is szeretné feljavítani, mulcsot és zsákos virágföldet is vásárolhat. Egy 70 literes zsák mulcs, ami nagyjából egy négyzetméternyi föld alapos beborítására elég, 70-85 lejbe, míg egy 50 literes zsák föld, amiből nagyjából négy szükséges egy két négyzetméteres hant talajának feljavításához, 60‑65 lejbe kerül.
Összeszámolva a halottak napjára való felkészülés költségeit, nagyjából 150 lejt kell élő virágra, 100 lejt mécsesekre és gyertyákra, 250 lejt virágföldre vagy mulcsozásra szánnunk egy nagyjából négy négyzetméteres sír rendbetételére.
Ezek az árak az elhunytak hozzátartozóinak ízlésétől és preferenciáitól egyaránt nőhetnek vagy csökkenhetnek.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!