Hirdetés

Időutazás a középkorba

Középkori hangulatban zajlott a szombati nap Bikafalván. Harci sátor, páncélok, korabeli öltözetek és fegyverek, bemutatók váltották egymást a református egyház imatermének udvarán. Az interaktív bemutatóknak köszönhetően az érdeklődők valóban úgy érezhették, hogy visszarepültek az időben.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Időutazás a középkorba
Élményekkel teli nap. Interaktív bemutatók Fotó: Hodgyai István

Testközelből ismerhették meg a középkort a bikafalvi lakosok és mindazok, akik ellátogattak a településre szombaton. Bardócz Csaba helyi református lelkész kezdeményezésére szervezték meg a rendhagyó eseményt, a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend közreműködésével, immáron második alkalommal. Céljuk, hogy a nap során felelevenítsék, bepillantást nyújtsanak a székelység és magyarság középkori múltjába. Ezen belül pedig a Hunyadi-korszakot vették górcső alá alaposabban.

Hodgyai István

Középkori pénzverde, íjász- és táncbemutatók szemtanúi lehettek az érdeklődők, de középkori kínzóeszközöket, kalodákat, dereseket is szemügyre vehettek, sőt akár ki is próbálhattak az érdeklődők. Egy boszorkánypert is lefolytattak a hagyományőrzők, amely által a korabeli egyházi és világi túlkapásokra, joghézagokra kívántak rámutatni. A közönség végül kegyelmet szavazott a boszorkánynak kikiáltott személynek, így szerencsés véget ért az eset. Nemcsak tudásban és élményben gazdagodhattak a jelenlévők a tartalmas nap során, hanem középkori ételt is kóstolhattak, amelyet több mint három és fél óra alatt sikerült elkészítenie a szakácsnak a színpad szomszédságában. Több mint száz adag étellel készültek, aszalt szilvás, csülkös bablevest tálaltak.

Hodgyai István

Bardócz Csaba helyi lelkész elmondta, elégedett a rendezvénnyel, amelyre főként helyiek látogattak el, de a szervezésben szinte az egész falu kivette részét.

Mint mondta, öröm számára az is, hogy igazi élményt tudtak nyújtani a testvértelepülésükről érkezetteknek, illetve mindazoknak, akik úgy döntöttek, hogy Bikafalván töltik a napot.

– Ilyen melegben utazni kellemetlen, de élményt szerettünk volna biztosítani számukra. Most az időben utaztunk, és azt hiszem, ez nagy élmény volt mindannyiunknak – fogalmazott a lelkész.

2017-ben indult a tesvtértelepülési kapcsolat Bikafalva és Nagyváty között, és azóta is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

– Hihetetlen volt ez a program, ilyet nem mindennap élhet át az ember, ezért hálásak vagyunk, hogy most is itt lehetünk – mondta Kis-Tóth Kálmán, Nagyváty korábbi vezetője, aki a testvérkapcsolat kezdeményezője volt.

A napot Sashalmi-Fekete Tamás  előadása zárta, aki a középkori székelyek Szent László iránti tiszteletéről beszélt a jelenlévőknek.

Hodgyai István

Hadnagy Éva

Hadnagy Éva

Hadnagy Éva

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!