Hirdetés

Idén is támogatja a civil szervezeteket a megyei tanács

Sajtótájékoztató keretében ismertette a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a megyében működő szociális szolgáltatóként akkreditált egyesületek, alapítványok és egyházak számára kiírt öt szociális pályázati programot – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 7 perc
Idén is támogatja a civil szervezeteket a megyei tanács
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Mint azt Elekes Zoltán vezérigazgató elmondta, Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül idén is támogatja a szociális szférában tevékenykedő civil szervezeteket. Erre a célra a megyei önkormányzat összesen 950 000 lejt különített el. A 2023-as évre vonatkozó pályázatokat február végén hirdette meg a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság Románia Hivatalos Közlönyében, a helyi napilapokban, illetve a vezérigazgatóság honlapján magyar és román nyelven. A pályázatok leadásának határideje március 31.

Ezeken a programokon keresztül a megyei tanács és a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság hozzá kíván járulni a megyei szociális tevékenységek diverzifikálásához. Ugyanakkor ezáltal elismerjük azokat az értékeket is, amelyeket a civil szervezetek hoztak a Hargita megyei szociálissegély-rendszerbe

– mondta a DGASPC főigazgatója.

Elekes Zoltán vezérigazgató beszámolója szerint 2023-ban Hargita Megye Tanácsa 50 000 lejes keretet biztosít falugondnoksági támogatási programra, a fogyatékkal élő személyek támogatására 50 000 lejt, az otthongondozási programra 515 000 lejt, az időseket támogató programra 85 000 lejt, a gyermek- és ifjúsági programra pedig 250 000 lejes keretet szán a megyei önkormányzat. 

Az intézményvezető részletezte: a falugondnoksági támogatási program keretében a civil szervezetek a megye elszigetelt településein élő rászoruló személyek támogatására kérhetnek finanszírozást. A programban a megyei tanács támogatja a falugondnok által használt autó üzemanyag- és javítási költségeit, a mobiltelefon költségeit, a falugondnoki feladatkör ellátásához szükséges továbbképzések finanszírozását, valamint a pályázati önrészek biztosítását.

A fogyatékkal élő személyek támogatási programja keretében széles a finanszírozható tevékenységek skálája.

A civil szervezetek pályázhatnak az akadályozottsággal élő személyek szállításának finanszírozására (az iskolába vagy munkahelyre naponta történő szállításra, valamint a rehabilitációs programokra való szállításra), a fogyatékkal élő személyek táboroztatására, különböző programok, kiállítások szervezésére, a kiállításokhoz szükséges anyagok beszerzésére, a fogyatékos személyek különböző versenyeken való részvételének támogatására, az önrész biztosítására a más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz; a fogyatékos személyeket képviselő Hargita megyei egyesületek programjaira és a támogatott foglalkoztatással kapcsolatos tevékenységekre.

Az otthongondozási program keretében Hargita Megye Tanácsa finanszírozza az alapszolgáltatásokat (tisztálkodás, öltöztetés, táplálkozás, belső helyváltoztatás biztosítása stb.), a kiegészítő szolgáltatásokat (ételkészítés, bevásárlás, háztartási tevékenységek, külső helyváltoztatás biztosítása stb.), a környezet rehabilitációját (kisebb javítások, átalakítások), egészségügyi szolgáltatásokat (diagnózis, kezelés, gondozás), a rehabilitációs szolgáltatásokat (kinetoterápia, fizikoterápia, pszichopedagógia stb.), illetve tanácsadást krízishelyzetben levő családoknak.

Az időseket támogató program keretében a megyei önkormányzat kirándulások és idősnapi rendezvények szervezését, tartós élelmiszereket és tisztálkodószereket tartalmazó csomagok összeállítását támogatja a rászoruló idős személyek számára.

Ugyanakkor finanszírozza az időseknek és a nyugdíjasoknak szervezett tevékenységeket, biztosítja az önrészt a más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz, valamint rehabilitációs szolgáltatásokat időseknek és kis jövedelmű nyugdíjasoknak.

Sokrétű támogatásban részesíti a megyei tanács a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése területén tevékenykedő civil szervezeteket is. Ezek a közhasznú szervezetek pályázhatnak a nappali szolgáltatások/központok és közösségi szintű tanácsadó szolgáltatások működésének és fejlesztésének finanszírozására, illetve a gyermekek elhagyásának megelőzését, valamint az iskolaelhagyás megakadályozását célzó tevékenységek támogatására. Ugyanakkor pályázhatnak a nappali központok szolgáltatásaiban részesülő vagy a gyermekvédelmi rendszerben élő fogyatékos gyermekek rehabilitációjának finanszírozására, a szabadidős és szocializációs tevékenységeket célzó programok szervezésének, valamint az önálló életre való felkészítést célzó tevékenységek szervezésének a finanszírozására. A szervezetek pályázhatnak még a fogyatékkal vagy súlyos betegséggel küzdő gyermekeket nevelő családok megsegítését célzó tevékenységek finanszírozására, valamint a drogprevenciós programok szervezésének anyagi támogatására is.

A sajtótájékoztató második részében rövid beszámoló hangzott el a tavalyi támogatásokat illetően. Elekes Zoltán vezérigazgató kifejtette:

2022-ben a civil szervezetek programjait összesen 923 671,23 lejjel támogatták. 

A veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése területén tevékenykedő civil szervezetek (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Mallersdorfi Ferences Nővérek, Csíki Titánok SK Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas (négy pályázat) összesen hét pályázatot nyújtottak be, és az elszámolás következtében összesen 248 088,89 lej értékben kaptak támogatást. Az egészségügyi és szociális otthongondozási program keretében a Gyulafehérvári Caritas pályázatára odaítélt összeg elérte a 540 000 lejt, ez 3000 személy otthoni gondozását biztosította. 

A Falugondnokság elszigetelt településeken című programban a négy pályázó (a Gyulafehérvári Caritas, a gagyi unitárius templom, a Romániai Falugondnokságok Szövetsége és a Viharsarok Egyesület) összesen 43 266,70 lej értékben nyert támogatást. A program keretében tizenegy elszigetelt faluban láttak el falugondnoki szolgálatot. 

A fogyatékkal élő személyek támogatási programja keretében három civil szervezet (a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Hargita megyei Fiókja (két pályázat), a Csíkszeredai Idős és Fogyatékos Személyeket Támogató Egyesület, Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete (négy pályázat), valamint a Lókodi Ifjúsági Alapítvány összesen hét pályázatot nyújtott be, melyekre 32 779,21 lej értékű támogatást számoltak el.  

A nyugdíjasokat és időseket támogató program keretében hét civil szervezet, a Csíki Titánok SK Egyesület, a Vaslábi Mezőgazdászok Egyesülete, a Csíkszenttamásért Egyesület, a Csíkajnádi Szent István Szervezet, a Senectus Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Szent Gellért Alapítvány hét pályázatot nyújtott be, a támogatás értéke összesen 59 536,43 lej volt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!