Hirdetés

Többet, többen, könnyebben

A kaláka évszázadokon át a székely települések legfőbb megtartó ereje volt, ma is él Homoródkarácsonyfalván, ahol a közösség újra összefogott, hogy a falu határában található Dungó-feredőt rendbe tegye, a pünkösdvasárnapi szezonnyitásra felkészítse a vendégek fogadására.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 4 perc
Többet, többen, könnyebben
Közösségi összefogásnak köszönhetően működik a fürdő Fotó: Simó Bernadette

Homoródkará­csony­fal­ván a helyiek önkéntes munkájával előkészítették a Dungó-feredőt a pünkösdre tervezett fürdőidény-nyitásra, illetve felfrissítették a faluban elhelyezett két festett falutáblát és újrafestették az utca­névtáblákat. A szombati kalákát Romániai Falugondnokságok Szövetsége szervezte közösen a helyi közbirtokossággal, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Reggel két csapat fogott hozzá a munkához, az egyik a Dungó-dombon, a feredő területén dolgozott, kicserélték a korhadt deszkákat a faépítményeken, kitakarították az épületeket és a medencéket, elegyengették a kövezett ösvényeket. A másik csoport a faluban szorgoskodott, újrafestették a falu- és utcanévtáblákat.
Balázs Sándor nyugalmazott unitárius lelkipásztor, a Romániai Falugondnokságok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, a kalákát minden évben megszervezik nyitás előtt, hogy a szezonban megfelelő körülmények között tudják fogadni a vendégeket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Homoródkarácsonyfalván soha nem veszett ki a kaláka a köztudatból, az évek során a közös munkának köszönhetően sikerült újra felépíteni és a mai formájában működésbe hozni a Dungó-feredőt

– hívta fel a figyelmet a lelkipásztor. 

– A homoródmenti faluban mind a mai napig él a régi időkből fennmaradt jelmondat, többet, többen, könnyebben. 

Orbán Csaba, a helyi közbirtokosság elnöke, a Dun­gó-feredő gondnoka elmondta, a fürdőhely május 19-én nyitja kapuját, a helyszínen hasz­nálható lábáztató, hideg vizes és fűtött medence várja a fürdőzni vágyó vendégeket, mindháromban a talajból feltörő gyógyvíz várja őket. Mint megtudtuk, hamarosan szauna épül a medencék szomszédságában. A látogatóktól nem kérnek belépődíjat, adományok formájában lehet támogatni a fürdő fenntartását, karbantartását.
A Dungó-feredőt az 1900-as évek elején kezdték használni, a földből feltörő gyógyvizes gödrök fölé deszkaépületeket emeltek, majd az 1950-es években felújították, négy melegített vizes kád várta a gyógyulni vágyókat. A fürdő 1977-ig működött, akkor egy földcsuszamlás miatt teljesen megsemmisült. A közbirtokosság tulajdonában lévő fürdőt 2006-ban építették újra, az évek során szabadon használhatta bárki, majd 2019-es felújítását követően adott program szerint, ellenőrzött körülmények között fürdőzhetnek a látogatók. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!