Hirdetés

Ne ijedjen meg, ha szerdán megszólalnak a szirénák

Február 25-e és március 4-e között zajlik Románia-szerte a polgári védelem hete, ennek alkalmával szerdán szirénapróbát tartanak – közölte Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetője. A szirénapróbát a megyében is fogjuk hallani.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ne ijedjen meg, ha szerdán megszólalnak a szirénák
Csíkszeredában korábban rendszeresen volt szirénapróba szerdánként. Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Arafat a Belügyminisztérium székhelyén tájékoztatott a polgári védelem hetéről, amelyet a DSU és az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szervez február 25-e és március 4-e között. A polgári védelem hetén a lakosságot készítik fel a veszélyes helyzetekre, ennek részeként tartanak szerdán próbariasztási gyakorlatot. Arafat hangsúlyozta, a gyakorlatnak tájékoztató, felkészítő jellege van, és nem jelenti azt, hogy a hatóságok tudomása szerint történni fog valami.

– Ez a mi kötelességünk, ez a polgári védelem feladata: felkészíteni a lakosságot. Ezt jelenti az erős polgári védelem –megelőzni, felkészülni, helyesen reagálni, újjáépíteni. Ez a négy rendkívül fontos fázis – magyarázta a DSU vezetője.

A szirénapróbának egyrészt az a szerepe, hogy a lakosság megismerje a vészjelzésnek ezt a módját, másrészt gyakorlatot jelent a szirénákat kezelő személyzet számára, ugyanakkor a szirénák működőképességét is teszteli.

– Amikor a kockázatokról beszélünk az embereknek, nem az a célunk, hogy megijesszük őket, hanem hogy felkészítsük. Azt akarjuk elérni, hogy magas legyen az ellenálló képesség. Mit jelent az ellenálló képesség a hétköznapi ember számára? Azt, hogy egy vészhelyzet csak rövid ideig hasson rád negatívan, utána vissza tudj térni a normális kerékvágásba, és hogy vészhelyzet esetén ne legyél sebezhető, legyen meg mindened, ami segít átvészelni az illető helyzetet – idézi az Agerpres hírügynökség Arafatot.

Érdeklődésünkre a Hargita megyei tűzoltóság sajtószóvivője, Alina Ciobotariu elmondta, a megye településeire is vonatkozó szirénapróba délelőtt tíztől kezdődik. Részletesebb tájékoztatást azonban keddre ígért.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!