Hirdetés

Úttörő szerepet vállal Csíkszereda a szakoktatás fejlesztésében

Regionális konzorcium létrehozásáról döntött kedden a csíkszeredai, illetve a megyei önkormányzat is, amely a duális szakoktatás terén fejti ki tevékenységét. A konzorcium célja a szakiskolás diákok és a cégek kölcsönös segítése, a térség meghatározó munkaadóinak és a jövő munkavállalóinak összekapcsolása.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Úttörő szerepet vállal Csíkszereda a szakoktatás fejlesztésében
Csíkszeredai önkormányzat. Regionális konzorcium létrehozásáról döntöttek Fotó: László F. Csaba

Országszerte nagyon kevés példa van rá, ezért közös tanulási folyamat kezdődik Csíkszeredában önkormányzati szervezetekkel, iskolákkal, cégekkel együtt: a képviselő-testület tegnapi ülésén regionális konzorcium létrehozásáról döntöttek, amely a duális szakoktatás terén fejti ki tevékenységét.
Csíkszereda Önkormányzata vezető szerepet vállalt a huszonegy taggal induló konzorciumban. A tömörülésnek elhivatott tagja Hargita Megye Tanácsa, a regionális oktatási szolgáltatások elősegítése érdekén csatlakozott a Maros megyei Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda helyi önkormányzata, továbbá a Sapientia – EMTE, négy csíkszeredai szakiskola, nyolc cég, négy szakmai egyesület.

– Új helyzetben vagyunk:

a világ sokkal gyorsabb annál, mint hogy a szakiskolák önmagukban hatékonyan alkalmazkodjanak a munkaerőpiaci elvárásokhoz.

A konzorcium célja, hogy az iskolába beérkező diákoknak valós perspektívát tudjunk nyújtani a szakma tanulásától egészen a munkavállalásig vagy az egyetemi továbbtanulásig – fejtette ki az önkormányzati ülésen Korodi Attila polgármester.

A duális képzés lehetővé teszi, hogy a diák „élesben” tanulja a szakmát, a munkaadó pedig magának neveli ki a szakembereit. 


A most létrejövő konzorciumnak tagja a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Székely Károly és a Venczel József Szakközépiskola, a cégek részéről pedig tőkeerős helyi vállalkozások, regionális és országszerte ismert vállalatok is csatlakoztak. Tagjai továbbá a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Székelyföldi Gyárosok és Nagyiparosok Egyesülete, a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Gyulafehérvári Caritas.

– Mindent megteszünk, hogy a következő hét folyamán az Országos Helyreállítási Terv kiírásaira válaszolva pályázatot nyújtsunk be, majd következik a konzorcium bővítése olyan további vállalkozásokkal, amelyek nyitottak az együttműködésre – jegyezte meg a polgármester.

A konzorcium várhatóan idén nyáron már érdemben is elkezdheti a szakoktatás következő éveit nagyban meghatározó tevékenységét.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!