Hirdetés

Gyógyító növények reneszánsza

A néphit szerint fűben-fában van az orvosság, és ehhez az igazsághoz egyre többen visszatérnek napjainkban. A gyógynövényekben rejlő erő és a velük való foglalatosság – a gyűjtés, a szárítás, a felhasználás – olyan világba vezetnek minket, ahol az ősi tudás felszínre kerül, és szerepet kap az öngondoskodás.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gyógyító növények reneszánsza
Fotó: Köllő Melinda archívumából

Köllő Melinda gyógynövényszakértő gyer­mekkorában, erdőn-mezőn barangolva ismerte és szerette meg a növények világát, és ösztönösen a gyógyszerészet felé vezetett az útja.

– Ötéves lehettem, amikor édesapám elkezdte tanítgatni nekem a gyógynövények nevét. Télen a hóból kiálló útifűterméseket is boldogan vittem be a házba. Nem is sejtettem sokáig, mekkora tudás birtokában vagyok, mindaddig, amíg az egyetem első évén, botanikaórán elkezdtük tanulni a gyógynövények nevét, rendszertanát, és rájöttem, hogy én a legtöbbet ismerem. Itt ért össze a gyógynövények szeretete a gyógyszerészettel

– mondta el Köllő Melinda, aki – több év gyógyszerészeti munka után – három évvel ezelőtt férjével közös vállalkozást indított a minőségbiztosítás és a gyógynövényhasználat területén.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nyitottság az alternatívákra

Melinda előadásai Erdély-szerte népszerűek, egyre többen kíváncsiak a gyógynövények varázslatos világára, a természetes gyógyítás alapjának tekintik, és szeretnék alkalmazni a saját életükben is.

Köllő Melinda archívumából

– Sokfélék vagyunk, nem mindenkinek van igénye a gyógynövényekre. Viszont kialakult egy olyan réteg, amely ha lehetséges, mellőzi a szintetikus dolgokat, s nemcsak a gyógyítás szintjén, hanem az életvitelében is. Falura költöznek, természetközeli életet élnek, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkoznak: bennük a gyógynövények ismerete iránti igény nagy. Sokan közülük hozzák otthonról ezt a tudást, de legtöbben csak a vágyat, hogy elsajátítsák azt. Olyanokkal is szép számban találkozom, akik városon élnek, de megvan az igényük arra, hogy természetes dolgokkal kezeljék magukat, kíváncsiak, hogy ez miről szól, és ötvözik a gyógynövényekkel való kezelést a jelenleg használatos szintetikus gyógyszerekkel. Akik pedig nem ismerik ezt a világot, de elmondom nekik, hogy a gyógynövényekkel gyógyhatást lehet elérni, és alkalomadtán a gyógyszerek dózisát ezáltal csökkenteni lehet, legtöbbször nyitottnak mutatkoznak – beszélt az előadásai során szerzett tapasztalatairól a gyógynövényszakértő.

Amikor megbetegszünk
A betegség elakadást jelent, ilyenkor a szervezetünk jelzi, hogy valami nincs rendben, jobban oda kell figyelnünk magunkra. Rohanó világunkban nem engedhetjük meg magunknak, hogy több napig, esetleg hétig hiányozzunk a munkahelyünkről, hogy ne végezzük el napi teendőinket a családban, ezért gyógyszerekkel nyomjuk el a tüneteket, dolgozunk tovább, de a szervezetünk egy idő után még több és súlyosabb tünetekkel figyelmeztet.
A gyógynövényeknek hosszú idő kell, amíg kifejtik hatásukat. Mi pedig, amikor képesek vagyunk időt adni magunknak, pihenni, visszavonulni, akkor megadjuk a testünknek, ami jár, és esélyt adunk neki a gyógyulásra a gyógynövények segítségével – adott tanácsot Köllő Melinda.

Természetes módszerekkel, a kezdetektől
A gyógynövények iránti érdeklődés sokak életében akkor érkezik el, amikor kisbabájuk születik, és szeretnék minél természetesebb módszerekkel gyógyítani a gyermekkorban jelentkező betegségeket.
A gyógynövényszakértő által tartott előadás-sorozatban minden folyamatba bepillanthatnak a résztvevők a gyűjtéstől a szárításon és tároláson át a növények megismeréséig, hatóanyagcsoportokra bontva, de az olajos kivonatok és szirupok elkészítését is érintik. A legvégén pedig egy teakeverék elkészítését is megtanulhatják a résztvevők.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!