Hirdetés

A turkálózás művészete

Tíz évvel ezelőtt még sokan kínosnak érezték a turkálóban vásárlást, mára viszont valóságos divat lett. A jelenség azzal is magyarázható, hogy a divat világába is megérkezett az a fajta tudatosság, amely a másodkézből származó, egyedi darabokat megfelelő szintre emeli és értéknek tekinti.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
A turkálózás művészete
Fotó: pexels.com

Néhány éve még mindannyiunk ruhatára „egy lére ment”, mindenki ugyanazokban a fast fashion boltokban vásárolt, az utcán tíz nőből legalább hatnak ugyanolyan volt az összeállítása. Persze ezért magunkat sem hibáztathatjuk, hiszen ha ezeket a ruhákat lehet megtalálni a boltokban, nyilván ezeket vásároljuk meg. A tizenkettő egy tucat darabokkal nehéz mellényúlni, többnyire egyszerű, jól kombinálható dolgokról van szó, viszont nehéz velük kifejezni a saját egyéniségünket – én például ezért kezdtem el turkálókba járni, és a környezetemben sokan mások is így vélekednek.
Minden nő imád vásárolni, egy új tárgy vagy ruha legtöbbüknek örömet szerez, de ez nem feltétlenül kell káros hatással legyen az életünkre, környezetünkre. Ezt az impulzust a fogyasztás egy felelősebb, tudatosabb formájából is megkaphatjuk. Összegyűjtöttünk néhány érvet, mely a turkálás mellett szól, és tippet ahhoz, hogyan vásároljuk számunkra hasznos, a ruhatárunkba könnyen beépíthető darabokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Miért turkáljunk?
Többek között azért éri meg a turkálókat választani, mert így olcsóbban, akár kevés pénzből is viszonylag jó minőségű darabokhoz juthatunk, és nem a kiszolgáltatott rétegeket kizsákmányoló iparágat támogatjuk. A turkálókban sokszor bukkanhatunk egyedi darabokra, illetve az sem mellékes, hogy egyes ruhák minősége gyakran kimagasló, messze lekörözi a fast fashion üzletek darabjait. Arról nem is beszélve, hogy a fast fashion világában minden új ruha előállítása jelentős környezetszennyezéssel jár, a használt ruhák vásárlásával ezt sem támogatjuk. Ha nyitott szemmel járunk, türelmesen keresgélünk, és még a szerencse is mellénk áll, könnyen találhatunk olyan „örök darabokat”, mint egy jó minőségű nadrág, egy egyszer viselt alkalmi ruha vagy egy megkímélt állapotú kabát.

Hol turkáljunk?
Ha úgy döntünk, hogy másodkézből vásárolnánk ruhaneműket, az sem mindegy, hol tesszük, ugyanis turkálóból is többféle van. Alapvetően kilós és darab­áras boltok léteznek, de van, ahol vállfára akasztva, és van, ahol ömlesztve találjuk meg ezeket.
A kilós turkálókban nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni, ott a ruha súlya után fizetünk, könnyű darabokból fillérekért bevásárolhatunk. Ezeken a helyeken fontos figyelnünk a tisztaságra és a minőségre, ugyanis az ilyen boltokba sokszor a rosszabb minőségű, kevésbé értékes darabok kerülnek.
A darabáras boltokban általában vállfára helyezett termékekből válogathatunk, melyek legtöbb esetben fertőtlenített és vasalt állapotban várják új gazdájukat. Az ilyen helyeken gyakran még soha nem használt, címkés termékeket is találhatunk, ezek többnyire a divatboltok megmaradt árukészletéből származnak.

pexels.com

Hogyan turkáljunk?
A turkálók kínálatában könnyű elveszni, rengeteg különböző stílusú, márkájú, fazonú ruhadarab közül válogathatunk kedvező áron. Használtruha-üzletekben vásárolni időigényes elfoglaltság, ezek nem alkalmasak gyors vásárlásra, mert általában nem választhatjuk ki előre a vágyott darabot, nyitottnak kell lennünk az újdonságokra.
Fontos, hogy csak olyan helyen vásároljunk, melyben megbízunk. A jó turkálókban rend és tisztaság van, és még a kilóra árusított darabok között is próbálnak valamilyen rendszert felállítani. Mielőtt bármit megvásárolunk, alaposan ellenőrizni kell a kiválasztott ruhát, mert foltos, szakadt, kinyúlt, javított terméket olcsón sem érdemes megvenni, úgysem viseljük majd. Ha találunk egy jó darabot, fontos megnézni az árát, mert lehet, hogy valamelyik népszerű üzlet akciójában ugyanannyiért vagy olcsóbban is megvehetjük újonnan.

Mit turkáljunk, és mit ne?
Bár ez egyéni preferencia kérdése, vannak bizonyos kategóriák, amikből jó eséllyel találunk másodkézből is olyan darabokat, amelyekben jól érezzük magunkat, és nem kell aggódnunk, hogy hamar elhasználódnak, de van, amit nem tanácsos használtan megvenni.
Átmeneti kabátot és jó minőségű alkalmi ruhát érdemes használtan venni, ezeket többnyire csak az év egy rövidebb periódusában hordjuk, legtöbbször pedig ízlés- vagy méretváltozás miatt cseréljük le, így kevésbé használódnak el. A jó minőségű farmerekkel is jól járhatunk, egy kis kutatással fillérekért szerezhetünk be egy-egy szinte elnyűhetetlen darabot.
Ellenben a kötött, pamutanyagú vagy selyemdarabokat tényleg csak akkor fizessük ki, ha minden apró részletet ellenőriztünk, nincs szálhúzódás, nyúlás, folt, bolyhosodás a ruhán. Illetve, véleményem szerint, nem érdemes és nem is higiénikus fehérneműket ilyen helyen beszerezni, és cipőket is csak abban az esetben, ha teljesen újak, vagy hibátlan állapotban vannak.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!