Hirdetés

A pályakezdő nagy lehetősége

Átépítik a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Templom előterét és a templomkertet Pákey Lajos, Kolozsvár egykori főépítészének elképzelései alapján, de mai igényekre szabva. Csíki Barna építész terveit egy fiatal, mesteri képzést végző tájépítész, Simó Csenge tervei egészítették ki, aki igazi imakertet varázsolna.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
A pályakezdő nagy lehetősége
Fotó: Simó Csenge archívumából

– Mit kell tudni a tájépítészszakmáról? 

– Romániában viszonylag új szakmának számít még a tájépítészet, és csak néhány helyen lehet ezt a szakot elvégezni az országban. 2012-ben Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE is indított tájépítészképzést, a Kertészmérnöki Kar részeként, én is itt tanultam. Nekem az tetszett meg benne igazán, hogy építészet, de mégis kint, a természetben történik minden. A tájépítészet fő feladata a tájat alkotó természeti és mesterséges elemek átrendezése, új kompozícióba tömörítése, valamint az emberi alkotások tájba illesztése – talán így lehet leginkább meghatározni ezt a szakmát. A talajtantól a növényekig, a világítástól az öntözőrendszerekig mindennel megismerkedtünk a négyéves képzés során. Nyugaton sokkal ismertebb ez a szakma, mint itt, de úgy vélem, nálunk is egyre gyakrabban kikérik a tájépítészek véleményét. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Hogyan kapcsolódtál a templomkert megújításának projektjéhez?

– Már harmadév végén arra törekedtem, hogy valami olyant tervezzek az államvizsgámra, amit majd később is fel lehet használni. Édesapám az egyházközség lelkésze, és szüleimmel közösen jutottunk arra a döntésre, hogy ne olyasmit tervezzek, ami a közösség, a belvárosi unitárius egyház gyülekezetének javát szolgálja. Így jutott eszünkbe a templomkert. Akkor már készült egy terv a templom előterére, Csíki Barna építészt bízták meg a feladattal, és végül ebből, valamint az egész templomkert átalakításáról született meg az államvizsga-dolgozatom. Ezt fűztük tovább, és vezető tanárom, dr. Kentelki Endre segítségével születtek meg a templomkert átalakításnak végleges tervei. Ez több hónapos folyamat, munka volt, 2022 őszétől egészen 2023 júniusáig ezzel dolgoztunk. A tervekkel sikerült elnyernem a Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjat, valamint az ETDK-n harmadik helyezést értem el. 

Simó Csenge archívumából

– Mire számíthatunk majd az átalakítást követően, milyen lesz az új templomkert?

– A jelenleg kerítéssel körbezárt belső udvart kinyitnánk, a kerítést hátravinnénk a templom két oldalához. Ez Pákey Lajos, Kolozsvár egykori főépítésze terveiben is így szerepelt. A templom előtti és melletti tereket pedig imakertté alakítanánk. A Magyar Unitárius Egyház alapítója, Dávid Ferenc életútját szeretném megjeleníteni a kertben. Tematikusan építeném fel, hogy akik majd oda járnak, érezzék azt, hogy ez valóban egy unitárius templomkert, nem csak egy szokványos park. Dávid Ferencről tudni kell, hogy négy helyszínen végezte tanulmányait: Kolozsváron, Brassóban, Németországban és Gyulafehérváron, ezeket az információkat táblákon is elolvashatják majd az arra járók, illetve QR-kódokkal is ellátnánk ezeket a pannókat, hogy aki szeretne, az még több információhoz juthasson. A templomkert hátsó részében négy magaságyást terveztem, fűszer- és gyógynövényekkel beültetve. A négyes számnak szintén jelentése van, hiszen Dávid Ferenc nevéhez is négy vallás fűződik: katolikus, evangélikus, református és legvégül, az unitárius egyház megalapítását követően, az unitárius. A gyógy- és fűszernövényekkel pedig utalni szeretnék arra, hogy a régi kolostorkertekben is fűszer- és gyógynövényeket termesztettek. Vasárnapi iskolás tevékenységeket folytatunk az istentiszteletek alatt, és így a gyerekekkel is könnyen meg tudjuk ismertetni ezeket a növényeket, be tudnak segíteni akár a gondozásukba is. A templomkert következő szakaszát szabadon, gyepesítve hagynám, ezzel a vallásszabadság hirdetésére utalnék. Az utolsó részen, a Kriza János Szeretetotthon előtti téren egy kerek követ is elhelyeznénk, szintén Dávid Ferencre utalva ezzel, mert Kolozsváron is egy kerek kőre állva prédikált, amely hatására háromezer ember tért át az unitárius hitre. Természetesen lesznek padok, sétányok és pihenőhelyek is. Főleg olyan növényeket fogunk telepíteni, amelyek illenek a talajhoz, figyelembe véve az árnyékos, félárnyékos és napos területeket. A meglévő gyümölcsfákat is kipótoljuk újakkal, hogy majd bárki, aki épp ott tölti az idejét, szedhessen belőle. A virágok esetében a hortenzia lesz majd túlsúlyban. 

Simó Csenge archívumából

– Mikorra készülhet el az imakert?

– A tervek elkészültek, az engedélyeket beszerezték, már csak az építkezési engedély kibocsátására várnak, így az idő függvényében már tavasszal elkezdődhet a munka, és mintegy három év alatt végzik el, hiszen ez egy megközelítőleg nyolcszázezer lejes projekt. 

– Mit jelent számodra, hogy pályakezdőként részese lehetsz egy ilyen nagyszabású projektnek?

– Megtisztelő érzés ez számomra, ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy egy olyan kertet tudtam tervezni, ami megvalósul és megmarad az utókornak. Remélem, hogy majd sokan fognak oda járni elmélkedni vagy csak megpihenni. Hatalmas lehetőség volt ez számomra. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!