Hirdetés

Folytatódik a sztrájk

Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, mert a kormány nem teljesítette a pedagógusok legfontosabb követeléseit – jelentették ki vasárnap a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség vezetői.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 1 perc
Folytatódik a sztrájk
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Simion Hăncescu és Marius Ovidiu Nistor közös közleményükben rámutattak: a kormányszóvivő vasárnap ugyanazt a pluszjuttatást ajánlotta fel a tanügyi alkalmazottaknak, amelyet utóbbiak múlt héten már elutasítottak. „A román kormánynak legalább most, a tizenkettedik órában meg kell értenie, hogy még nem teljesítette a legfontosabb követelést: kérjük egy olyan sürgősségi kormányrendelet kibocsátását, amelyben garantálják, hogy az új bértörvény a bruttó átlagbérnek megfelelő összegű minimálbért szab meg a pályakezdő tanárok számára, a közoktatási törvény tervezetéből ugyanis törölték ezt az előírást” – szögezték le. Emellett a kormány képviselőivel folytatott legutóbbi tárgyalásokon, csütörtökön átlagban 25 százalékos béremelést követeltek minden tanügyi dolgozó számára az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig – emlékeztettek a szakszervezeti szövetségek vezetői.

Korábban Dan Cărbunaru kormányszóvivő bejelentette, hogy a tanügyi szakszervezetek képviselőivel a napokban folytatott egyeztetéseket követően a kabinet előkészítette a tanügyi alkalmazottak jövedelmének növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét, amelyet rövidesen közzétesznek a két kezdeményező minisztérium, az európai beruházásokért és projektekért felelős tárca, valamint a munkaügyi tárca honlapján. Ezt követőn a jogszabályjavaslat a kormány elé kerül jóváhagyásra.

AGERPRES



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!