Hirdetés

Fizetésemelés lesz, de mi lesz Ölvedivel? – önkormányzati ülés Székelyudvarhelyen

Többszöri próbálkozás és módosítás után csütörtökön végre elfogadták a polgármesteri hivatalnál és az alárendelt intézményeknél dolgozók alapbérének növelését, a változás február elsejétől lép életbe. Újabb botrány körvonalazódik ugyanakkor Székelyudvarhelyen: az önkormányzati testület több tagja is az alpolgármester leváltását kéri.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Fizetésemelés lesz, de mi lesz Ölvedivel?  – önkormányzati ülés Székelyudvarhelyen
Jövő hónaptól nagyobb fizetést kapnak a hivatali alkalmazottak Fotó: Hodgyai István

A polgármester napirend előtti felszólalásában két témát emelt ki: az egyik, hogy ismét terítékre került a korábban kétszer is elutasított határozattervezet, amely a hivatalnál és az alárendelt intézményekben dolgozók alapbérének módosításáról szól, a másik Bindea Dániel kedden iktatott beadványa, amelyben Ölvedi Zsolt alpolgármester leváltását kéri. Gálfi Árpád sajnálatosnak nevezte az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) önkormányzati képviselőjének kezdeményezését, amelyhez – mint kiderült – a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosai csatlakoztak. Szerinte az a cél, hogy a választási évben a „káosz felé tolják a város szekerét”, a „bajuk” az, hogy az alpolgármester nem elég konfrontatív. Szégyen, amit csinálnak – hangoztatta Gálfi.

Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője egy számonkéréssel állt a mikrofonhoz: az önkormányzati képviselőkhöz még mindig nem érkezett írásos tájékoztató a költségvetés-tervezetről, holott szorít az idő. Most ez a téma a legfontosabb, mondta, és kérte, hogy egy héten belül juttassák el a szükséges adatokat a tanácsosokhoz, hogy véleményezhessék azokat, és tehessék meg módosító javaslataikat.


Hirdetés

A POL frakcióvezetője, Godra Zsolt a nagy vitát gerjesztő béremelés kapcsán elmondta, hogy ha már az első előterjesztéskor megfelelően előkészített anyagot kaptak volna a képviselők, nem húzódott volna ennyit az ügy. Összességében kiderült, később Dávid Endre RMDSZ-es tanácsos is kiemelte, hogy szakbizottsági üléseken „tették rendbe” a tervezetet, belefoglalva több módosítást is. Így sikerült elérni, hogy csökkenjen a bérszakadék az intézményen belül, és kevesebb összeget kelljen elkülöníteni. Az új fizetésrács szerint a kisebb jövedelműeknek nagyobb emelés jár, ugyanakkor az első előterjesztéshez képest kétmillió lejjel, a másodikhoz képest félmillió lejjel faragták le a ráfordított összeget, így végül hárommillió lejes kiadást jelent a fizetésemelés a hivatalnak. Ezt a változatot már egyhangúlag megszavazta a testület, a módosítás február elsejétől lép életbe.

Elfogadta továbbá az önkormányzat az idénre tervezett szociális juttatásokat, illetve a szociális szolgáltatások éves tervét. A város többek között otthon gondozást, az idősek nappali foglalkoztató-központját, szenvedélybetegeknek és daganatos betegek hozzátartozóinak szóló programokat, illetve fogyatékkal élő felnőtteknek és gyermekeknek rehabilitációs tevékenységet működtet. Több ingatlan közvagyonba vételéről is szavaztak.

A közgyűlés végén Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es képviselő határozottan kérte, hogy a városvezetés éljen a törvény adta lehetőséggel a Cserehát lakótelep biztonságossá tétele érdekében. A környéken feltehetően egy medvecsalád él, majdnem naponta kapnak medveveszélyre figyelmeztető riasztást az udvarhelyiek.

„Merénylet” Ölvedi ellen?

Összesen kilenc aláírás szerepel a Bindea Dániel (EMSZ) által kedden benyújtott határozattervezetben, amelyben Ölvedi Zsolt alpolgármester lemondását kérik. A dokumentumot a POL-frakció – egy tagja kivételével – is ellátta kézjegyével. Okként az szerepel, hogy Ölvedi is aláírta azt a hivatalhoz tartozó intézmények vezetőinek kiküldött körlevelet, amelyben arra inti őket a városvezetés, hogy ne vegyenek részt semmilyen, az önkormányzati képviselők által kezdeményezett, a költségvetésről szóló egyeztetésen, és ne adjanak ki információkat „illetéktelen” személyeknek a büdzsé előkészületeiről. A csütörtöki közgyűlésen Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője mindössze annyit mondott, hogy többet vártak el Ölveditől, akit a frakció javasolt a tisztségre 2022 júniusában.

– Értékelhetetlen a tevékenysége, megvontuk tőle a bizalmat – fogalmazott.

Az EMSZ udvarhelyszéki szervezete viszont elhatárolódik Bindea kezdeményezésétől. Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben kifejtik, hogy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy „Bindea Dániel székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő – az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) városi, széki és országos szervezetét megkerülve, velünk semmilyen módon és fórumon nem egyeztetve – kezdeményezte – önös és számunkra elfogadhatatlan hatalmi számítástól vezérelve – Székelyudvarhely alpolgármesterének leváltását”. Kisszerű és egyszemélyes politikai manőverezési kísérletnek tekintik a lépést, amely a Székelyudvarhelyen amúgy is fennálló politikai-közéleti válság elmélyítéséhez vezet. Éppen ezért egyértelműen elhatárolódnak Bindea Dánieltől, elítélik öncélú kezdeményezését, és felszólítják annak visszavonására.

A beadvány nem került fel az ülés napirendjére, érdeklődésünkre megtudtuk, hogy várhatóan jövő hónapban tárgyalja meg a testület Bindea és a POL indítványát.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!