Hirdetés

Filmvetítéssel és könyvkiállítással emlékeztek

Filmvetítéssel és könyvkiállítással emlékeztek a 95 éve született és 10 éve elhunyt Fodor Sándorra szerdán a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 1 perc
Filmvetítéssel és könyvkiállítással emlékeztek
Megemlékezés. 95 éve született Fodor Sándor Fotó: Bíró István

Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége 1927. december 7-én Csíksomlyón született, első kötete 1954-ben Fehérfenyő címmel jelent meg. Az egyik legsikeresebb műve a Csipike meseregény-sorozata volt. Születésének évfordulóján Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában interjúrészleteket vetítettek a megyei könyvtárban, illetve a hagyatékában fennmaradt és meg nem jelent írásokból olvasott fel Tóth Bálint. 

– Úgy éreztem, hogy itt a szülővárosban nem szabadna elmenni szó nélkül Fodor Sándor 95. születésnapja mellett, és akkor gondoltam, érdekes lehet, hogy ezekből a részben nem látott vagy 1982 óta nem vetített anyagokból kis rövid részleteket választottam, a leghosszabb nyolcperces, hogy ebből kapjunk ízelítőt. Fodor Eszter segítségével, aki az íróasztalt kezdte kipakolni, jó néhány érdekesnek tűnő levél is felbukkant, olyanokat választottam belőle, amely Csíkhoz kapcsolódik – mondta Daczó Katalin.

Az évfordulóra a könyvtár munkatársai az író hagyatékából könyvkiállítást is készítettek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!