Felfüggesztik a sztrájkot

Nem bíznak teljes mértékben a kormány ígéreteiben a több mint harmadik hete sztrájkoló pedagógusok, de a gyermekek érdekeit szem előtt tartva felfüggesztik a tiltakozást. Megvárják, hogy végül a követeléseik közül mit rendez a várt sürgősségi kormányrendelet. Addig visszatérnek a napközikbe, iskolákba.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Felfüggesztik a sztrájkot
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség (megyénk pedagógusainak nagy többsége ezekhez tartozik) bejelentette:

felfüggesztik, de nem fejezik be a május 22-én elkezdődött sztrájkot.

Arra várnak, hogy a kormány tartsa be ígéretét

Közleményük szerint megvárják a következő sürgősségi kormányrendeletet, hogy abba bekerül-e az ígéret, miszerint a pályakezdő pedagógusok alapbérét a gazdasági szférában jegyzett átlagbérhez viszonyítva számítják ki, illetve az, hogy az új bértörvényben meghatározott fizetés és a jelenlegi fizetés közti különbség 50 százalékát megadják január elsejétől. Abban az esetben, ha a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmazza ezeket, újra felveszik a sztrájkot.

A kormány utolsó ajánlatában több szakértő is csapdát sejt

– derült ki az elmúlt órákban a központi sajtóban, a szakszervezetek csoportjaiban zajló cikkekből, tárgyalásokból –, ugyanis a vasárnapi egyeztetést követően a nyilvánosságra került kormányhatározat-tervezetből hiányoztak vagy nem megfelelően szövegezve jelentek meg részletek.

A szakszervezetek hétfő reggelre kérték a tagságot, hogy döntsenek: elfogadják-e a kormány ajánlatát, vagy folytatják a sztrájkot. Belső szakszervezeti forrásokból úgy tudjuk, hogy a gyergyói körzetben több helyen is az elfogadás, azaz az oktatás újraindítása mellett döntöttek,

az alcsíki térségben, Parajd, Korond, Farkaslaka, Székelykeresztúr, Bögöz tanintézeteiben, Székelyudvarhely iskoláinak, napközijeinek többségében is a tiltakozás mellett döntöttek.

A csíki térséget leszámítva (ahol már korábban is sokan visszaléptek a sztrájktól), 67,5 százalékos a támogatottsága a tiltakozás folytatásának. Az országos adatok összesítése után döntöttek a szakszervezetek amellett, hogy megvárják a sürgősségi kormányhatározat megjelenését a Hivatalos Közlönyben, addig felfüggesztik a tiltakozást, kedden tehát újraindul az oktatás minden tanintézetben.

Ha nem az jelenik meg, amire várnak, vagy nem teljesülnek az ígéretek, akkor bármikor újraindítható az általános sztrájk. A hétfő reggeli összesítés alapján elmondható az is, hogy megyénk jelentős részében (Gyergyó térsége, Akcsík, Udvarhelyszék és Székelykeresztúr környéke) a pedagógusok a folytatás mellett döntöttek ebben az esetben. Mindezt Kocs Ilonától, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének területi felelősétől tudtuk meg.
 – A felfüggesztés és a befejezés két külön dolog. A felfüggesztés azt jelenti, hogy akár szeptemberben is újra sztrájkba lehet lépni, ha szükséges – hangsúlyozta.

A sztrájk eredményei
Ha a Hivatalos Közlönyben úgy jelenik meg a rendelet, ahogy arra a szakszervezet számít, összességében elégedettek lehetnek a tanügyi alkalmazottak Kocs Ilona szerint. Elérték ugyanis többek között, hogy az

új bértörvényben a pályakezdők alapbére négyezer lej körül lesz,

és a régiség, meg a szakmai fokozatok függvényében ebből kiindulva növekednek a bérek. A kormány ugyanakkor 25 százalékos fizetésemelést ígér június elsejétől, illetve októberben a pedagógusok 1500 lej, a kisegítő személyzet évi 500 lej értékű juttatást kapna egészen 2027-ig.

A sztrájk tizenhárom napot tartott. Ezeket a napokat most nem fizetik ki a tiltakozóknak, de – mint megtudtuk Kocs Ilonától, megegyeztek abban, hogy ha bepótolják, akkor igen.

– A tanév végéig nyolc napot be lehet pótolni, a többit majd ősszel – tette hozzá.

A szakszervezeti felelős kiemelte még azt, hogy a múlt pénteki bukaresti tüntetésen milyen felemelő élmény volt megtapasztalni a szülők és diákok támogatását.

Közben hivatalossá vált az Oktatási Minisztérium kezdeményezése (sürgősségi kormányrendeletet bocsátottak ki), mely szerint

elmarad a hatodik osztályosok országos felmérése, az érettségi szóbeli vizsgáit sem tartják meg, a minősítéseket az adott tantárgyból a tanév során szerzett jegyek alapján állapítják meg.

A rendes (címzetes) tanári vizsga idén csak írásbeli lesz (mert az óralátogatások, azaz a gyakorlati ellenőrzések jelentős része elmaradt a sztrájk miatt), továbbá a nyolcadikosok záróvizsgájára, valamint az érettségire való beiratkozást június 16-ig tolták el. Az írásbeli vizsgák időpontja nem változik, a tanulók tantárgyanként két jeggyel is lezárhatók, a tanév pedig június 16-án ér véget, a szakközépiskolásoknak egy héttel később.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!