Hirdetés

Érthetően a sarki fényről

A sarki fényt (aurora borealis) és a mögötte megbújó fizikát fogja bemutatni következő tudomány-népszerűsítő előadásán a csíkszeredai Nagy Péter. A keddi előadáson a szokásostól eltérően ezúttal nem egy átfogó témáról lesz szó, hanem egy specifikus természeti jelenségről és annak magyarázatáról.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Érthetően a sarki fényről
Illusztráció Fotó: Wikipédia

Nagy Péter az idei utolsó előadását jövő héten, kedd délután hat órától kezdődően fogja megtartani a Csíki Moziban, és annyiban lesz rendhagyó, hogy élő zene nélkül, de többféle vizuális effektussal teszik különlegessé az eseményt. 

– Amikor elkezdtem az előadásra készülni, nem gondoltam volna, hogy a természet is be fog segíteni. Talán ez is felkeltette egyesek érdeklődését –

mondta Nagy Péter, utalva a november eleji égi jelenségre, amely Erdély-szerte is észlelhető volt. Mint közölte, az eseménnyel célja érthetővé tenni a jelenséget, mert a fizikusok, csillagászok többsége nem úgy beszél a sarki fényről, hogy az a közember számára is érthető legyen.


Hirdetés

– Hiába mondjuk azt, hogy a Föld magnetoszféráját eléri a napszél, és akkor keletkezik az aurora borealis, mert ezt a többség nem érti.

Azok, akik az elméleti és gyakorlati tudományok elefántcsonttornyába bezárkóznak, néha elvesztik a kapcsolatot az emberekkel.

Úgy érzem, hogy a mi előadásainknak az a legnagyobb előnye, hogy a közönségnek érthetően beszélünk a természettudományokról – tette hozzá Péter.

Nagy Péter elmondása szerint közel fél éve készül az előadásra, és

azért választotta ezt a témát, mert olyan fizika van az égi jelenség mögött, amely érthető, befogadható bárki számára,

és kiegészíthető olyan történetekkel, amelyek kapcsolódnak híres tudósokhoz, így az előadó, Péter több történeti szálon vezeti el a közönséget a jelenség megértéséig. Az előadás hat órakor kezdődik a Csíki Moziban, mintegy negyvenperces lesz. Jegyek elővételben a Csíki Mozi jegypénztárában válthatók.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!