Hirdetés

Erdély ízei a Gyimesi Skanzenben

Szeptember 14. és 17. között rendezik meg az idei Taste of Transylvania gasztrofesztivált a Gyimesi Skanzen házai között – közölték lapunkkal a szervezők.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
Erdély ízei a Gyimesi Skanzenben
Pillanatfelvétel a gyimesi gasztrofesztivál tavalyi kiadásáról Fotó: Taste of Transylvania / FB

A közlemény szerint az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a fesztivál lényege továbbra is az erdélyi alapanyagok és gasztronómiai hagyományok ápolása. Ezt idén a „low waste filozófiával” (kevés pazarlás) is összekötötték a szervezők, ami azt jelenti, hogy a kiállítók és előadók számára tilos a tájidegen, sok ezer kilométerről érkező alapanyagok (úgymint a tenger gyümölcsei, egzotikus növények és állatok, avokádó stb.) használata, helyette az autentikus, erdélyi alapanyagok használatát támogatják, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát. Mint írták:

idén szakmai nappal is bővül a Taste of Transylvania, hiszen szeptember 14-én, csütörtökön a vendéglátós és más rokon szakmák képviselőit várják a skanzenbe.

Úgy vélik: ez a nap kiváló lehetőség lesz a kapcsolatépítésre, az ismerkedésre, egymás termékeinek és szolgáltatásainak kipróbálására, majd péntektől már a nagyközönség számára is nyitva áll a fesztivál.

A tavalyi fő előadói helyszín, a csűr mellé egy újabb színpad is épül a skanzen domboldalára, ahol szintén gasztronómiai témájú előadások és kulturális programok kapnak helyet, többek között Berecz András mesemondó és népdalénekes is fellép, ráadásul fia társaságában. További szerepeket kap a fősátor is, ahol most már nemcsak a kiállítóktól beszerzett finomságokat lehet fogyasztani, de mindennapos táncház és egyéb kulturális és zenei programok is várják a vendégeket.
„Két teljesen új helyszín is lesz, az egyiket Örömfőzdének kereszteltük el, és itt egy olyan ötletet valósítunk meg, amire tudomásunk szerint nem volt még példa a térségünkben” – idézte a közlemény Trucza Adorjánt, a fesztivál ötletgazdáját és főszervezőjét. Trucza hozzátette: ezen a helyszínen ötven szakács négy váltásban, kisebb csoportokra osztva és egymást váltva fog főzni, ki-ki a saját fantáziája és tapasztalata szerint. Az Örömfőzde lényege, hogy korábban együtt még nem dolgozó szakácsok egymást váltva, egymás munkáját folytatva alkossanak olyan fogásokat, amiket ott helyben találnak ki.

Drónból építenek medvét
Az idei fesztivál egyik kiemelt programja Románia legnagyobb drónshow-ja: hétvégén két alkalommal, pénteken és szombaton este

320 darab drón száll fel, hogy minden idők leghatalmasabb medvéje emelkedjen a közönség fölé!

A budapesti augusztus 20-i drónshow-t is kivitelező Visual Europe Group gondoskodik arról, hogy a fesztiválhoz, a gasztronómiához és hagyományainkhoz teljes mértékben passzoló szimbólumok ragyogják be a gyimesi estéket, és hogy akkora levest főzzünk az égen, amekkorát még nem látott a világ.

A fesztivál másik újdonsága a Champagne bár: „ez több annál, mint hogy egy bárpultnál pezsgőt lehet fogyasztani. Itt a gyimesi táj lenyűgöző szépségét és nyugalmát szeretnénk átadni a betérőnek”. Az ötletgazda elmondta, a fesztiváltól nem messze található Apahavason rendezik be ezt a helyszínt, ahová külön járművekkel viszik ki az érdeklődőket. Itt a környék egyik legszebb panorámáját élvezhetik a vendégek, akik egy természetes, szinte érintetlen környezetben kapcsolódhatnak ki egy pohár pezsgő vagy bor társaságában.

Bővítik a fesztivál kínáltatát 
A közlemény kitér arra is, hogy  a fesztivál ki is bővül a tavalyi évhez képest, hiszen idén huszonkét kiállító és mintegy negyven előadás várja a betérőket, akik most már a skanzen teljes területén és azon kívül is kóstolhatnak, szórakozhatnak, tanulhatnak és kikapcsolódhatnak Erdély legfinomabb fesztiválján. „Jó tudni, hogy a skanzen nem jött közelebb az utóbbi egy év alatt sem a nagyvárosokhoz, sem a repterekhez.

Tehát ez a fesztivál még mindig messze van, de aki ide megérkezik, annak ígérjük, hogy olyanban lesz része, amit nem felejt el.

Aki keményített, fehér abroszos, fehér kesztyűs, pincéres kiszolgálást szeretne, az szerencsére egy csomó egyéb helyen megtalálja, de itt nem lesz erre most alkalmunk, pedig az előadók, a kiállítók és a termékeik teljesen megérdemlik, sőt!” – idézték Trucza Adorjánt. Ezzel a fesztivál autentikus, természetközeli közegének fontosságát igyekeztek hangsúlyozni.

A kiállítók és előadók listája szinte végleges, így a programon is az utolsó simításokat végzik a szervezők. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatnak a fesztivál Facebook-oldalán és weboldalán, ahol egyébként szálláshelyeket is lehet igényelni a fesztivál idejére.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!