Hirdetés

Elültették a reménység fáját

Faültetéssel és kulturális műsorral tisztelegtek az 1661 októberében történt török–tatár betörést követő újjászületést megvalósító őseink előtt csütörtök délután Csíksomlyón.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elültették a reménység fáját
A 362 éve történt eseményeket néhány bentlakó gyermek elevenítette fel Fotó: Kovács Andrea

Az 1661 októberében történt pusztítást követő újjászületést megvalósító őseink előtt tisztelegtek a csíksomlyói Szent István Otthon gyermekei, az Agora Alapítvány és a ROLE zenekar tagjai csütörtök délután. A mára már hagyományossá vált megemlékező ünnepséget 2011 óta minden évben megszervezik, ezen a napon őseink kitartására, reménnyel teli munkájára tekintenek vissza, és igyekeznek ebből tanulni, erőt meríteni.

Kovács Andrea

A rendezvénysorozat gerincét idén is a reménység fájának elültetése és kulturális műsor képezte. A fenyőfacsemetét a Szent István Otthon udvarán található Mária-kertben ültették el az ott élő fiatalok. A 362 éve történt eseményeket néhány bentlakó gyermek elevenítette fel, mint elhangzott: a tatár tábor mindössze három napig időzött itt, ez idő alatt a Csíki-medence huszonhat temploma semmisült meg, és rengeteg embert elfogtak, rabságba hurcoltak. Az ünnepséggel arra a mérhetetlenül hatalmas jövőbe vetett hitre igyekeznek rávilágítani, amellyel őseink a betörés után maradt teljes pusztulásból képesek voltak talpra állni és újjáépíteni a vidéket.

Az ünnepségen László Rezső csíkcsicsói plébános mondott áldást, végül a megemlékezés közös imával zárult. A csemete elültetését követően a megemlékezők a Szent István Otthon egyik termében a ROLE zenekar ünnepi koncertjét hallgathatták meg. A rendezvény Csíkszereda Városháza támogatásával valósult meg.

Kovács AndreaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!