Hirdetés

Elkezdték a Szülőföldön magyarul program megemelt összegű támogatásainak az utalását

Hétfőn kezdik a megemelt összegű, bruttó százezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás utalása, amelyre azok a külhoni magyar gyerekek és fiatalok jogosultak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság az MTI-vel. 

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elkezdték a Szülőföldön magyarul program megemelt összegű támogatásainak az utalását
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

A támogatás célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás megerősítése a külhoni területeken. Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy a Szülőföldön magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről még az első Orbán-kormány idején született döntés. A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz-támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat szülőföldjükön – a szomszédos országokban – magyar nyelven végzik. 

A program célja, hogy ösztönözzék a külhoni szülőket, gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák, hisz azok a gyermekek, akik magyar óvodába, iskolába járnak, sokkal nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat. Kiemelték, a Szülőföldön magyarul program a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb programja, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban.

A juttatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó százezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára.

A támogatások kifizetése – amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek bonyolítanak le – hétfőn kezdődik a szlovákiai támogatások első ütemének utalásával, és a következő hetekben több ütemben valamennyi külhoni régióba megérkezik az összeg. Az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a magyar közösség megmaradásának garanciája, ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is folytatja a külhoni magyar gyerekek és a külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatását a bölcsődétől az egyetemig – jelezték.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!