Hirdetés

Egy lóerős szenvedély

Hat éve, hogy a lovak és a lovaglás iránt érdeklődők Udvarhelyszék minden szegletéből járnak Székelyderzsbe felkeresni a Zarándok Nyargaló lovasközpontot. A lovas foglalkozásokat főként a helyi lelkész, aki egyben a központ vezetője is, Demeter Sándor Loránd tartja, vele beszélgettünk többek közt a lovaglás elsajátításáról, bizalomról és zarándoktúrákról.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy lóerős szenvedély
Fotó: Pál Emil

A Kanthaka Egyesület által létrejött szé­kely­derzsi lovas­köz­pont hírét már messzire elfújta a szél. A főként európai uniós pályázati forrásból létrejött Zarándok Nyargaló nemcsak a lovagolni vágyó fiataloknak, de sérült gyerekek számára is biztosít terápiás lovas foglalkozásokat. A falu lelkésze, aki egyben a Kanthaka Egyesület alelnöke is, bemutatva a lovasközpontot elmondta, hogy nagyjából tizenöt éve vásárolta meg élete első lovát, ide nyúlik vissza a lovasközpont története is.

 – 2018-ban szerveztem az első lovas zarándoklatot az unitárius vallásszabadság 450. évfordulójára, ami körbefonta Erdély területét. Ezután több lovas zarándoklatba is becsatlakoztam mint szervező és résztvevő, ezt a szokást a mai napig ápolom

– mutatott rá Demeter. A központ vezetője szerint a vallásszabadság alkalmából tartott lovas zarándoklatok minden évben tematikusak, idén Székelykeresztúr környékére látogattak el, következő évben pedig Aranyosszék lesz az útirány. 

Pál Emil
Lovas túráktól a lovas fejlesztésig kínál foglalkozásokat a Zarándok Nyargaló

Lovas foglalkozás és terápia

Demeter szerint maga a lo­vasközpont ötlete akkor született meg, mikor egyre több ismerőse megkereste, hogy tanítsa meg lovagolni gyermekeit. 

– Azt vettem észre, hogy egyre több gyerek érkezik, és ez megszülte a Zarándok Nyargaló névre keresztelt lovasközpontot. A lelkész szerint Udvarhelyszék távolabbi pontjaiból is érkeznek és folyamatosan járnak gyerekek a központ képzéseire, de a központ nemcsak a lovagolni vágyó fiataloknak nyújt foglalkozásokat, a sérült fiatalokra is nagy figyelmet fordítanak.  – Jelenleg negyven gyerek jár lovas foglalkozásokra, egészségesek és sérültek egyaránt, utóbbiak mellé, amennyiben szükség van rá, tudunk gyógytornászt és gyógypedagógust is rendelkezésre bocsátani

– foglalta össze. – Nekünk az alapszemléletünk a fejlesztés és a nevelés. A lovasközpontnak jelenleg kilenc lova van, két csikó és hét kifejlett ló. Ezek közül négy hucul, két lipicai és egy kun fakó áll a látogatók rendelkezésére – vázolta Demeter.

Pál Emil

Hat hónaptól másfél évig

A központ vezetője szerint a kezdő lovaglók először is meg kell ismerkedjenek a lóval, csak azután következik a tanulás, a nyereg pedig csak akkor kerül fel a ló hátára, mikor a tanuló a kezeit felemelve képes megülni a futószáron levő lovat. 

– Egy speciális kapaszkodó hevederrel tanulnak a kezdők, csak ezt követően használjuk a nyerget. A képzések alatt a lovak mindig futószáron vannak, szabadon csak akkor lovagolhatnak a tanoncok, ha a képzés szintjeit mind végigjárták és kispályán már megfelelően tudják az állatokat irányítani

– avatott be. A lovász lelkész szerint a lovaglás elsajátítása sokkal inkább bizalmi és önbizalmi tényezőktől függ, mintsem a technikai oldalától. – Függetlenül attól, hogy milyen kompetenciákkal érkezik valaki az első képzésre, másfél év alatt meg lehet tanulni lovagolni, de akad, akinek a fél év is elég – jegyezte meg. Demeter állítása szerint a központ bevételét annak fenntartására, valamint a székelyderzsi idősek foglalkoztatására és gondozására fordítják.

Pál Emil


 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!