Hirdetés

Dróntámadásokra figyelmeztető Ro-Alert-üzenetet kaptak az ukrán határ melletti Tulcea megyei települések lakói

A román–ukrán határ melletti Tulcea megyei települések lakói keddről szerdára virradóra megkapták az Ukrajna elleni orosz dróntámadásokra figyelmeztető első Ro-Alert-üzeneteket – közölte a megye katasztrófavédelmi felügyelősége.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Dróntámadásokra figyelmeztető Ro-Alert-üzenetet kaptak az ukrán határ melletti Tulcea megyei települések lakói
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Az üzenetet egy óra körül kapták meg mobiltelefonjaikra Isaccea város, illetve Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina és Văcăreni község lakói.

„Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből.

Hirdetés


Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc”

–  ez volt olvasható a Ro-Alert-üzenetben.

A katasztrófavédelem eddig nem kapott információkat Románia területét érintő incidensekről.

A múlt hét végén döntött úgy az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), hogy Ro-Alert-üzenetekben figyelmeztetik az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásokról a határ menti települések lakóit, miután a hatóságok megerősítették, hogy egy orosz drónhoz hasonlítható repülő tárgy darabjai lezuhantak a Tulcea megyei Ceatalchioi község területére.

A CNSU 31-es számú határozata szerint intézkednek az Ukrajnával határos területeken tartózkodó román állampolgárok figyelmeztetéséről, tájékoztatásáról és védelméről. Az orosz–ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközökhöz tartozó elemek román területre való zuhanásának veszélye esetén a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely Ro-Alert-üzeneteket küld ki az érintett lakosságnak, és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását – írja az Agerpres hírügynökség. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!