Hirdetés

Digitalizálták a városháza archívumának egy részét

Digitális formátumban is elérhető a csíkszeredai városháza elmúlt tízévi tevékenységének nagy része. A közigazgatási eljárások digitalizációja című pályázat keretében az elmúlt három hónap során ugyanis 918 743 ezer oldalnyi dokumentumot sikerült a város archívumából a digitális irattárába feltölteni – közölte szerdán a megyeszékhely önkormányzata.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Digitalizálták a városháza archívumának egy részét
Fotó: Csíkszereda Városháza

„Nem állunk meg itt!” – idézte Korodi Attila polgármestert a közlemény. Az elöljáró kifejtette, olyan program kivitelezésének a végén tart az intézmény, amelynek a végeredménye, hogy a városlakóknak bármilyen digitális eszközzel lehetőségük nyílik az ügyintézésre. E rendszer mögé pedig komplex eljárásrendet és digitális adatbázist kell felépíteni. 

A dokumentumok digitalizálásának egy részét külsős szakcég, a SRGM Garanții Mobiliare Kft. végezte, amely 2023. augusztus 16. és október 23. között összesen 586 742 oldalt szkennelt be,

főként nagyobb méretű (A0, A1, A2, A3-as) dokumentumokat, indexálva és metaadatokkal látva el őket, a könnyebb kereshetőség érdekében.


Hirdetés


Emellett a városháza munkatársai is részt vállaltak a retrodigitalizációs folyamatban, összesen 323 001 oldalnyi dokumentumot digitalizálva. Munkájukat a pályázat során beszerzett eszközök (két asztali számítógép, egy nagy sebességű színes szkenner és egy nagy méretű szkenner) segítették.

„A digitalizált dokumentumok széles skálát födnek le: a teljesség igénye nélkül 2013–2022 közötti határozatok, polgármesteri rendeletek, építkezési engedélyek, urbanisztikai bizonylatok, közpénzügyi, könyvelési dokumentumok, projektekhez, beruházásokhoz tartozó dokumentációk kerültek a digitális adatbázisba”

– idézték Wohlfart Rudolf főjegyzőt.

Mint ismeretes, az Adminisztratív Kapacitás Operatív Program által az Európai Szociális Alap részfinanszírozásával megvalósuló A közigazgatási eljárások digitalizációja című pályázat keretében megtörtént az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer bevezetése és a tanúsítvány megszerzése, digitalizálták a papíralapú archívum egy részét, valamint integrált információs rendszert vezettek be. 
„A közeljövőben tervezünk kilépni szolgáltatásaink egy meghatározott részével az online térbe, és bevezetni a digitális ügyfélszolgálati rendszerünket. Ez azonban egy fontos belső átalakulási és tanulási folyamatot feltételez” – idézte a közlemény a polgármestert.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!