Hirdetés

Dan Tanasă újabb feljelentése

HN-információ

Feljelentette a csíkszenttamási polgármestert Dan Tanasă. A Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke ezúttal azt sérelmezi, hogy a felcsíki község Facebook-oldalán csak magyar nyelvű tájékoztatók olvashatók, és ezzel diszkriminálják a román ajkú lakosságot. Csíkszenttamás hivatalos weboldalán minden információ elérhető román nyelven is, a község 99 százaléka magyar ajkú – közölte a Hargita Népével a település polgármestere.
 
Csíkszenttamás község Fa­ce­book-oldalán hivatali értesítéseket közölnek, illetve többek között sport- és szabadidős tevékenységekről, egyházi eseményekről és kulturális programokról tájékoztatják a község lakosságát. Ezen a felületen csak magyar nyelven jelennek meg a hirdetések, ám a csikszenttamas.ro oldalon magyarul és románul is elérhetők a közérdekű információk. Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke tavaly novemberben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál panaszolta be Kedves Róbertet, a település polgármesterét azért, hogy a közösségi oldalon magyarul kommunikálnak, és ezzel diszkriminálják a település román ajkú lakosságát.
– Én akkor erre reagáltam is, elmondtam, hogy ez egy olyan oldal, ami nem közpénzből működik, nem a hivatal, hanem magánszemélyek működtetik. A hivatalos információk megjelennek a község honlapján, és azok románul is, magyarul is olvashatók. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács februárban nekem adott igazat, nem talált törvénytelenséget. Végül a múlt héten kaptam az értesítést, hogy az ügy a Bukaresti Törvényszéken folytatódik. Tanasă megtámadta a Diszkriminációellenes Tanács korábbi döntését – mondta el lapunknak Kedves Róbert. Hozzátette: abszurd ez a feljelentés, hiszen a község 99 százaléka magyar ajkú.
– 21 napon belül mi is le kell tegyük az álláspontunkat, és folytatjuk a harcot – jegyezte meg Kedves Róbert.

Biró István
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!