Hirdetés

Büdösfürdő rákfenéje

A Csíkszentimrei Bü­dös­für­dőn örökzöld téma a kóbor kutyák és a szemét állandó jelenléte. Egyik-másik olykor hangsúlyosabban kerül előtérbe. Ezúttal a túlszaporodott és a járókelőkre veszélyes ebek borzolják a kedélyeket.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Büdösfürdő rákfenéje
Kóbor kutya Büdösfürdőn. Megoldást keresnek Fotó: Tămîrjan Eugen

A Csík­szent­im­rei Bü­dös­für­dőn örökzöld téma a kóbor kutyák és a szemét állandó jelenléte. A nyaralások, téli vakációk és ünnepek ideje alatt a felgyűlt szemét jelenti a problémát. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere elmondta: keresik a megoldást, ugyanis az üdülőtelepről befolyt adó a szemétszállítás töredékét fedezi, a szemét mennyiségének függvényében. Az önkormányzatnak a szemét elszállítása évente többletkiadást jelent. 

– Véleményem szerint, akik hétvégére kiadják a házukat, azok a tulajdonosok több adót kellene befizessenek, szemben azokkal, akik saját célra használják nyaralójukat. Ezen a téren még egyelőre keressük a lehetséges megoldásokat

– szögezte le Székely Ernő.


Hirdetés


A felügyelet nélkül a közterületen kóborló, kivert vagy eltévedt kutyák közegészségügyi, illetve közbiztonsági kockázatot jelentenek, hiszen nem kapják meg a védőoltásokat, féregtelenítést, ráadásul éhesen rátámadhatnak a járókelőkre is. Büdösfürdőn a kóbor kutyák számáról nincs pontos adat, de a település utcáin gyakran több tízes falkákba verődve járnak fel-alá az ebek. 
A közösségi médiában többen is aggodalmukat fejezték ki a túlszaporodott és közveszélyes kutyák miatt. „Csupán idő kérdése, hogy mikor támadnak meg valakit a kóborló ebek” – állt egyik bejegyzésben. Mások a hivatalok munkájával kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket: „…Annak tavasszal lesznek kölykei, és ez így fog menni, addig amíg mindenki nyugdíjba fog menni a polgármesteri hivatalnál. És még akkor sem fogunk megszabadulni a kutyáktól, de lesz egy új vezetőség, aki mindent meg fog ígérni... és nem csinál semmit!” – fejezte ki felháborodását a büdösfürdői kóbor kutyákról közzétett fotók szerzője. 
Tămîrjan Eugen, Bü­dös­für­dő állandó lakosa ránézésre meg tudja mondani a településen garázdálkodó kutyafalkák közül, hogy melyik hová tartozik. 

– Az év ezen időszakában kevesen vagyunk Büdösfürdőn, így kevés élelemhez jutnak a kóbor kutyák, ezért kezdenek elvadulni és veszélyessé válni, ráadásul most a szemetesek is üresek, így még kevesebb ételhez jutnak

– hívta fel a figyelmet Tămîrjan.
Kencse Előd, Csíkszent­im­re polgármestere is tud a Büdösfürdőn évek óta fennálló helyzetről. Elmondása szerint: a két önkormányzat – Csíkszentimre és Csík­szent­király – egyeztetett a helyzet megoldásáról, szakcéggel szerződést is írtak alá erre vonatkozóan. 

– Tudomásunk szerint az országban egyetlen kóbor kutyákat befogó szervezet működik, amelynek Vaslui megyében van a székhelye. A cégtől – Asociația Sprijină Câinii Vaslui – ígéretet kaptunk, hogy hamarosan elszállítják a gazdátlan ebeket, de mivel sok a megrendelés, ezért nem tudták pontosan, mikor érnek el hozzánk

– mondta Kencse.

Tămîrjan Eugen
Egyre több a gazdátlan eb Büdösfürdő területén 


Hozzátette: ráadásul a beruházások és szolgáltatások felfüggesztésére vonatkozó kormányrendelet a jelek szerint keresztülhúzta számításaikat az új szerződés megkötését illetően, legalábbis januárig mindenképp, ugyanis addig nem költekezhetnek az önkormányzatok.

– Hiába a szerződés, nem tudunk fizetni

– hangsúlyozta. 
Mik József, Borszék polgármestere megkeresésünkre elmondta: a kóbor kutyák kérdésére megtalálták a megoldást, és éltek is vele.

– Az önkormányzat költségvetéséből közszolgálatra lehet elkülöníteni, ezt tanácshatározattal megszavaztuk, és utána meghirdettünk a közbeszerzési eljárást, amelyet a Vaslui megyei szervezet nyert el. Három hete kötöttük meg a szerződést, azóta körülbelül húsz kóbor kutyát gyűjtöttek be, amelyeket kezelnek, chipeznek és örökbeadó listára tesznek; ha a kutyákat nem veszi senki örökbe, akkor bizonyos idő elteltével elaltatják őket

– mondta a polgármester. 
Hozzátette: amióta a szervezet a településen járt, sokat javult a közbiztonság, sőt, most már nincsenek a korábban tapasztalt kutyatámadások. Az önkormányzat költségvetéséből közszolgálati célból a kóbor kutyák begyűjtésére ötvenezer lejt különített el. A polgármester azonban úgy véli, nem lesz szükség a teljes összeg felhasználására. 

– Sajnos, Borszék abban a helyzetben van, hogy a településre érkező kamionosoknak pénzt adnak azért, hogy a megunt vagy nem kívánt kutyákat a Borszék felé vezető úton szabadon engedjék, és azok előbb-utóbb nálunk kötnek ki

– hívta fel a figyelmet az elöljáró. Hozzátette: ezt pár alkalommal megfigyelték, és igyekeznek lépéseket tenni e tekintetben is. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!