Hirdetés

Bőséges káposztatermés ígérkezik

Kedvezett az idei nyár időjárása a káposztatermésnek, megfelelő ütemben növekednek, fejesednek a palánták. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás ellenére sem élnek a Hargita megyei kistermelők azzal a lehetőséggel, hogy biztosítást kössenek a növénykultúrákra, bár létezik ezekre igényelhető támogatási rendszer.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Bőséges káposztatermés ígérkezik
Szép termést várnak idén a káposztatermelők Fotó: Arhívum

Az elmúlt időszak viharos időjárása nem tett kárt a márkanévként jegyzett szárhegyi káposztában – tudtuk meg Lukács Gézától, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnökétől. Elmondta: a településen több mint húszhektárnyi területen termesztenek káposztát, ennek jó része a Cárinának nevezett falurészen van, de máshová is ültettek a kultúrnövényből.
– Tudtommal a környéken működő kistermelők közül senki sem kötött biztosítást a termésre, meglehetősen nehéz és nagy anyagi befektetést igényel a követelményeknek megfelelni – sorolta tapasztalatait a gyergyószárhegyi termelő.
A gazdák a biztosítótársaságok által meghirdetett ajánlatok által tudják biztosítani terményeiket, növénykultúráikat, ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy ezen biztosítások, valamint kamataik fedezésére az APIA (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség), illetve az AFIR (Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség) keretében pályázzanak. Az említett ügynökségek finanszírozni tudják a biztosítások néhány százalékát – tájékoztatott Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, megjegyezve, hogy ezekről a biztosítási rendszerekről az említett ügynökségek pályázati irodáiban tájékozódhatnak bővebben az érintettek. Haschi Andrásnál, az APIA Hargita megyei vezetőjénél érdeklődve megtudtuk, idén egyetlen gazda sem kötött biztosítást a megyében a terményeire. 
Bár az időjárás minden évben egyre szeszélyesebb, úgy tűnik, idén a káposztatermelőknek szerencséjük van: a nyár rövid záporokkal jelentkező időjárása és a mérsékelten meleg napok kedveztek a növénynek, hosszú évek óta most a legszebb a szárhegyi káposztáskert. 

Lukács Géza
– Körülbelül két héttel előbb vannak a fejlődésben a növények, már néhány parcellában megjelentek a palántákon a fej­kezdemények. Jót tett nekik a rövid ideig tartó, de gyakori eső, hiszen a káposzta levelei összegyűjtik a vizet és levezetik a gyökérzetbe – mondta érdeklődésünkre Lukács Géza. Hozzátette: a növényvédelem többnyire a bolhák elleni védekezést jelenti, kontaktszerekkel, amelyek nem szívódnak fel és nem befolyásolják az őszi betakarítást. 
– Bár bejegyzett márkanév a szárhegyi káposzta, a növényvédő szerek használatára nincs előírás, mi a fajta fenntartását és megőrzését próbáljuk elérni. Tavaly több mint 40 ezer palántát ajándékoztunk termelőknek, idén viszont jóval kevesebb mag bújt ki, így saját területünkön is céklát, burgonyát és sárgarépát vetettünk az üresen maradt sorokba – összegzett Lukács Géza. 
A csíkszépvízi termelők ugyancsak jó termésre számítanak, bízva abban, hogy a rossz időjárás továbbra is elkerüli a Nád-dűlőt.
– A szépvízi Nád-dűlőben a káposzták szépen fejlődnek, a fejük most kezd formálódni. A csapadék bőséges volt, az idén az öntözést is meg tudtuk spórolni, mindeddig az erős időket is megúsztuk, nem történt semmi rendkívüli, reméljük, hogy ez így is marad – fogalmazott lapunk érdeklődésére Ferenc Tibor, Szépvíz polgármestere. Az elöljáró hozzátette: az idén a káposzta mellett az eddigiekhez képest több hagymát és sárgarépát vetettek a gazdák, az emberek mindent megtesznek, hogy a kultúrájuk megfelelően fejlődjön, és pillanatnyilag úgy néz ki, hogy szép termés lesz, de mivel az időjárás kiszámíthatatlan, ezért egyik pillanatról a másikra változhat a helyzet. Elég sok van még október 14-ig, a káposztavágás napjáig, de bizakodók vagyunk – nyomatékosította Ferenc Tibor.


Boncina-Székely Szidónia, Létai TiborHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!