Hirdetés

Beárazott magyarszidás

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mindennek ára van – tartja a mondás, és a január 29-i Sepsi OSK – U Craiova 1948 labdarúgó-mérkőzést követő ítéletek után már azt is lehet tudni, mennyibe kerül a magyarok Romániából való kiűzésének hangos ismételgetése. Nos, mint kiderült, nem túl sokba, egy Mioveni-ben gyártott fapados autónak az árából három komoly helyszínen és alkalommal is lehet minket, magyarokat Románia elhagyására biztatni.
A helyzet ismert: Sepsiszentgyörgyön az U Craiova 1948 labdarúgócsapata szurkolóinak egy kemény magja – akik egyébként nem a legjobb viszonyban voltak az oltyán klub tulajdonosával – „Ki a magyarokkal az országból!” rigmussal biztatta kedvenceit a két gárda január végi meccsén. A játékvezető a 29. percben a találkozót előbb megszakította, majd lefújta, a szakszövetség fegyelmi bizottsága 3–0-ra a háromszékiek javára írta a mecset és 5500 eurós pénzbírságot rótt ki a klubokra, a Fellebbviteli Bizottság a pénzbüntetést megtartva a találkozó újrajátszását rendelte el. Ezt csütörtök este a Sepsi OSK megnyerte 4–0-ra, így a háromszékiek a Szuperligát a felső, az oltyánok az alsó házban folytatják.
Mind a fegyelmi, mind a fellebbviteli bizottság döntése precedensértékű lehet, ahogyan az UEFA későbbi döntése is, vagy ha a háromszékiek a Nemzetközi Sportdöntő Bírósághoz fordulnak, azé is. Ahogyan a fociban van Lex Bosman, a hokiban Lex Corduban, úgy lehet immár egy Lex Sepsi OSK is, de ez még a jövő titka.
Az viszont már nem titok, hogy 5500 euróért, azaz 22 500 lejért immár lehet szidni a magyarokat a lelátókon. És valljuk be, egy tehetősebb hazai fociklubnak az 5500 euró pipepurc: egy tízezres szurkolótábornál 2,5 lejjel kerül többe a belépő, a különbségből pedig kifizethető a rigmus kiabálásáért kirótt büntetés. Sőt, még marad is némi pénz pár rekesz sörre. Olcsón megúszta az U Craiova, olcsón megúszta a szurkolótábora ezt az ügyet, ahogy innentől olcsón megúszhatja bármely szurkológárda nemcsak a magyarok szidását, hanem bármilyen xenofób megnyilvánulást. A sport szellemében a pályán kell eldőlnie minden mérkőzésnek, de vannak helyzetek, amikor meg kell húzni a határt. Nos, a Sepsi OSK – U Craiova ügyben a határt lehet, hogy rossz helyen húzta meg a szakszövetség fellebbviteli bizottsága, de döntésük előtt már ismert volt a bányászbékától az államfőig mindenkinek a véleménye a helyzetről, a bizottság pedig azt döntötte, amit a Nép kívánt. No, meg a tévéközvetítést birtokló cég vezetője.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!