Hirdetés

Az első csúszásmentesítő szórásokon már túl van a karbantartó

A hótakarítással kapcsolatos tudnivalókat ismertette a csíkszeredai városvezetés az Eco-Csík Kft. új székhelyének udvarán, a Hajnal utca 34. szám alatt kedden megtartott sajtótájékoztatón.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az első csúszásmentesítő szórásokon már túl van a karbantartó
Készen állnak a munkagépek a havazásokra Fotó: László F. Csaba

Nyolc kotrógéppel várják a havazást, de ha szükséges, többet is be tudnak vetni. A munkagépek tevékenységét GPS-en keresztül is követni lehet majd. Az összes munkagép bevetésére még nem volt szükség, de az utóbbi napok havazásai és a fagypont alatti hőmérséklet miatt az első preventív csúszásmentesítő szórások már megtörténtek.

– A szerződés értelmében november 15-től már teljes készültségben áll a hótakarítással megbízott cég.

László F. Csaba

Mint minden esztendőben az idén is szakszerűen fogják eltakarítani a havat Csíkszeredában az évről évre bővülő úthálózatról, járdákról, ami jelen pillanatban 223 kilométert tesz ki – mondta Korodi Attila. A polgármester rámutatott:

az érvényes eljárásrend alapján a kotrógépeknek három óra alatt kell a legforgalmasabb 120 kilométernyi műutat végigtakarítaniuk,

majd következnek a város peremkerületei, övezetei. Elsőbbséget élveznek a nagyon fontos, forgalmas útvonalak, a lejtők, a hidak, az átereszek, az útkereszteződések, autóbusz-megállók. Ha a hatékonyság érdekében a hóeltakarítás prioritásainak sorrendjén változtatni kell, azt meg fogják tenni, mert ez folyamatos munkát jelent az egész téli időszakban – hangsúlyozta a város első embere.


Hirdetés

– A városban négy jármű fogja takarítani az utakat, kettő a járdákat, és Hargitafürdőn további két kotrógép van jelen állandó jelleggel, de ha kell, ezeken felül további gépeket is be tudunk vetni

– részletezte Bors Béla. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy minden autónak megvan a saját útvonala.

László F. Csaba

Az új telephely megfelelő körülményeket biztosít a szükséges feladat elvégzéséhez, és a továbbiakban is folyamatosan fejlesztik az önkormányzathoz tartozó cégeket – nyomatékosította az elöljáró.

László F. Csaba

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az új telephelyről minőségibb szolgáltatást tudnak nyújtani. Az új csúszásgátlóanyag-raktár is elkészült, amelyben jelen pillanatban 500 tonna sót és 400 tonna apró kavicsot (homokot) tárolnak. Többek között azt is megtudtuk, hogy havazás esetén nedvesített szórást alkalmaznak kalcium-kloriddal, és ezzel párhuzamosan zajlik az utak, járdák takarítása. Abban az esetben, ha nagy mennyiségű hó halmozódik fel a város bármely pontján – ami már zavarhatja a forgalmat –, azt elszállítják. Ugyanakkor az illetékesek felhívták a figyelmet, hogy a lakosság segítsége nélkül azonban idén sem tudnak hatékony munkát végezni: fontos, hogy a porták előtt ki-ki végezze el a csúszásmentesítést – ez amúgy jogszabályi kötelessége is.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!