Hirdetés

„Áll a Krisztus szent keresztje elmúlás és rom felett”

Legyünk azok között, akik hittel, bizalommal, szeretettel s kéréseinkkel mindig feltekintenek Jézus Krisztusra, a keresztre feszítettre, hogy benne találjuk meg üdvösségünket, mert Jézus Krisztus keresztje számunkra a győzelemnek és az üdvösségnek a jele – hangsúlyozta Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke csütörtökön a csíkszeredai Szent Kereszt-templom búcsúján. Az ünnepre több százan gyűltek össze.

Bíró István
„Áll a Krisztus szent keresztje elmúlás és rom felett”
Fotó: László F. Csaba

Ünnepi szentmisére hívta csütörtök délelőtt a csíkszeredai Szent Kereszt-templom harangja az egyházközség híveit és vendégeit. A Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templom búcsús szentmiséjét Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke mutatta be. Prédikációjában rámutatott: a templomok tornyán különböző jelképek vannak. A csillag a betlehemi csillag jelképe, a gömb a földet, ideiglenes hazánkat szimbolizálja, amelyre eljött Jézus Krisztus, a kakas Péter apostol tagadására emlékeztet.

A kereszt megváltásunk jelképe, hiszen azon halt meg értünk Jézus. Nekünk, katolikusoknak a kereszt a jelképünk, a megváltásunk és Jézus irántunk tanúsított nagy szeretetének a jele.

László F. Csaba

– A mai ünnepen szeretnénk szeretetünket elmélyíteni Jézus Krisztus iránt, és ezt Szent Pál apostol buzdításával próbáljuk megtenni: „Sírva mondom, sokan úgy élnek, mint Jézus Krisztus keresztjének ellenségei” – mondta a püspök.

László F. Csaba

Megjegyezte: Pál apostol három dolgot emelt ki, egyik, miszerint sokan úgy élnek, mint Krisztus ellenségei, akiknek istenük a has. Rámutatott: a táplálék csak eszköz számunkra, mert nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért, hogy Istent megismerjük, szolgáljuk, és ehhez szükségünk van a táplálékra. Hozzátette: a gonosz csábítása nyomán sokszor megtapasztaltuk, sokan eldobták hitüket egy jobb betevő falatért. Napjainkban is sokan dicsekednek azzal, ami igazából szégyenük és gyalázatuk kellene legyen. Példaként említette, sokan büszkélkednek azzal, hogy elcsábítottak nőt, férfit, vagy éppen férfi férfit és nő nőt. Megjegyezte:

keresztény értékeink is – mint például a tisztesség, az igazság, az igazságosság, a becsület, a jellem és a tisztaság – válságba kerültek.

László F. Csaba

A mai ünnep szeretné Jézus Krisztus iránti szeretetünket elmélyíteni, hogy mi ne azok közé tartozzunk, akik így viszonyulnak Jézushoz, hanem akik fel tudnak tekinteni a keresztre.

Legyünk azok között, akik hittel, bizalommal, szeretettel s kéréseinkkel mindig feltekintünk Jézus Krisztusra, a keresztre feszítettre, hogy benne találjuk meg üdvösségünket, mert Jézus Krisztus keresztje számunkra a győzelemnek és az üdvösségnek a jele – zárta a prédikációt a nyugalmazott segédpüspök. 

A búcsú a himnuszok eléneklésével zárult, majd megáldották a plébánia hátánál lévő új kegytárgyboltot.

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!