Hirdetés

A vidék sajátosságait mutatják meg

Huszonnegyedik alkalommal szervezi meg konferenciával egybekötött gombaismereti táborát a László Kálmán Gombászegyesület. A szervezet tagjai ezúttal Gyergyócsomafalván találkoztak, hogy a vidék gombavilágát felmérjék, ismertessék; az ötnapos táborhoz helyiek is csatlakoztak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
A vidék sajátosságait mutatják meg
Információs tábla is készült ismert és kevésbé ismert fajtákról Fotó: Boncina-Székely Szidónia

– Célunk az érdeklődés felkeltése a gombavilág iránt, felmérni ennek a vidéknek a sajátosságait és megismertetni minél több emberrel, s nem utolsósorban a tudnivalók népszerűsítése, elsősorban a gombamérgezések elkerülése érdekében – ismertette röviden eseményük legfontosabb irányelveit Zsigmond Győző, az alapítvány vezetője.

A Kárpát-medence több szegletéből Gyergyócsomafalvára érkező szakembereket és egyesületi tagokat Márton László Szilárd polgármester köszöntötte, ismertetve a térség erősségeit, turisztikai vonzerejét.

Boncina-Székely Szidónia
A rendezvény megnyitóját követően Gyergyó népi gombászata címmel Zsigmond Győző tartott előadást a helyi művelődési otthonban, hangsúlyozva a gombák fontosságát, a természet körforgásában betöltött szerepüket.

– A zöld arany árnyékában ugyan, de hasonló értéket képviselnek a gombák is: a környezet óvásának minősül az is, ha nem tapossuk le, nem dobjuk el a gombákat, hiszen mindegyiknek megvan a haszna, még akkor is, ha nem ehető. Megbecsülés illeti őket, mert nagyon fontos feladatuk van a természet körforgásában – mondta el előadásában Zsigmond Győző.

A hétfő estig tartó tábor számos érdekességgel várja a résztvevőket: lesz gombanaptár-ismertetés, az azonosított gombák bemutatása, túrák a környéken, gombafelismerési verseny, előadások, a gombák szépének kiválasztása, valamint a település megismerése is szerepel a programban.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!