Hirdetés

A cél: közös projektekkel fejlesztéseket elérni Székelyföldön és Magyarországon

Az európai uniós források kezelése tekintetében immáron több esztendeje intenzív együttműködés zajlik Hargita megyei és magyarországi civil, önkormányzati és gazdasági szereplők között, melynek eredményeképpen közös pályázatokon keresztül, több százezer eurónyi közvetlen uniós forrást sikerült együttesen lehívni – jelentette ki Latorcai Csaba, Magyarország Területfejlesztési Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökével és Korodi Attila csíkszeredai polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. 

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A cél: közös projektekkel fejlesztéseket elérni Székelyföldön és Magyarországon
Fotó: Veres Nándor

A megyeházán megtartott esemény témája az európai uniós források kezelése, a tapasztalatcsere és a tudásbázis megosztása a közös EU-s projektek terén volt. Latorcai Csaba rámutatott: az eddigi együttműködéseket kívánják tovább fejleszteni egyrészt a kultúra terén, amelyekre már jó alappal rendelkező együttműködések vannak, ugyanakkor bővítve mindezt a turizmust és a mezőgazdaságot, illetve az élelmiszeripart érintő fejlesztésekkel.

Azt látjuk, hogy e fejlesztések, együttműködések eredményeképpen olyan közös projekteket tudunk kidolgozni és azokat Brüsszelben benyújtva megvalósítani, amivel hatványozott fejlődést fogunk elérni itt Hargita megyében és Magyarországon egyaránt

– fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte: a kultúra, az oktatás, a vidékfejlesztés terén is számos lehetőség van, ugyanakkor a régiók szerepének az erősítése is kiemelt cél, amit Magyarország a jövő év második felében elkövetkező európai uniós elnöksége ideje alatt prioritásként kíván kezelni. 

Veres Nándor

– Különösen fontos a tudástranszfer, a párbeszéd a közös projektek tekintetében, hisz direkt brüsszeli forrásokból komoly összegeket lehet lehívni – hangsúlyozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: a többi között az egyeztetés lényege volt a szakértői konzultációk szervezése, a mentorprogramokban való közreműködés, szakmai továbbképzéseken való részvételek lehetősége, jól működő partnerkapcsolatok kialakítása, különös tekintettel a vállalkozói szférára, projektek összehangolása turizmus és egyéb területen. A megyeelnök külön kiemelte, hogy

segítséget kértek az Európa Gasztronómiai Régiója címének 2027-es megpályázásához, ami óriási lehetőséget jelentene vidékünknek a vendéglátás terén, ha összejönne.

– Csíkszereda 2030-ig megfogalmazott városfejlesztési stratégiája kapcsán örülök annak, hogy a jövő tervezésében több lábon állhatunk, ezért tartjuk fontosnak a magyar–magyar párbeszéd és partnerség erősítését, ami segítséget ad a brüsszeli pénzforrások lehívásában, hisz ezáltal azokra a fejlesztésekre is sikerülhet támogatást szerezni, amikre a román kormányzati programokban nincs lehetőség – ezt már Korodi Attila közölte a sajtó képviselőivel.

Veres Nándor

Csíkszereda polgármestere nyomatékosította: azt a fajta tudást és partnerséget keresik, amellyel az idegen módszertani környezetben megfogalmazott pályázati kiírásokhoz, brüsszeli forrásokig el tudnak jutni, amivel bővíteni lehet a portfóliót például az épített kulturális örökség és a vallásturizmus terén is, amik Csíkszereda szempontjából stratégiaiak. – Fontos, hogy a magyar–magyar kapcsolatokban hasznára legyünk a közösségnek – hívta fel a figyelmet a város első embere.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!