Hirdetés

550 éves a Chronica Hungarorum

Újra kiadták a Budai krónikát, amely Hess András nyomdájában jelent meg 1473-ban Vitéz László esztergomi püspök mecenatúrájának köszönhetően. A magyarok történetét az Őshazából Pannóniába való vonulásától Hunyadi Mátyás megkoronázásáig bemutató krónika 250 példányban jelent meg, nyomtatásának 550. évfordulójának alkalmából pedig 550 díszpéldányt adtak ki. A székelyudvarhelyi művelődési házban kedden délután ismertették a krónika történetét és mutatták be a díszkiadást.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
550 éves a Chronica Hungarorum
Fotó: Hodgyai István

Az újra kiadott krónikát Rózsa Dávid, a magyarországi Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész mutatta be. A vendégeket Simon Mária Tímea, a művelődési ház igazgatója, Ölvedi Zsolt alpolgármester és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa köszöntötte.

Rózsa Dávid elmondta, immáron 220 éve működik az Országos Széchényi Könyvtár, amely néhány hónappal a Teleki Sámuel alapította erdélyi könyvtár után jött létre. A főigazgató hangsúlyozta, sokrétű feladatot látnak el, ami nem áll meg az ország határainál.

– Igyekszünk eljuttatni a megőrzött tudást és a fennmaradt értékeket a világ összes magyarjához, úgy, hogy a világon bárhol elérhetőek legyenek – vázolta az előadó.

Rózsa Dávid szerint az erdélyi írásos anyagok begyűjtésére is nagy figyelmet fordítanak: öt gyűjtőpontot létesítettek Erdélyben, ahol könyveket és folyóiratokat gyűjtenek össze, amelyeket digitalizálnak is. Utóbbira nagy hangsúlyt helyeznek, havonta több mint egymillió oldalt tudtak eddig digitalizálni, ezeket elérhetővé is szeretnék tenni elektronikus módon, jelenleg ezen dolgoznak.

Hodgyai István

A Budai krónika friss kiadásáról elmondta, hogy a fakszimile kötetet bibliofil és gyűjtői változatban is kínálják: a bibliofil verzió fatokban kapható, a gyűjtői verziót bársonnyal bélelt díszdobozban, egy palack hatputtonyos tokaji aszúval együtt „szervírozzák”.

Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész a krónika előéletét ismertette, majd megjegyezte, hogy mindössze tíz példány maradt fenn az eredeti nyomtatásból az utókornak.

– Nincs a világon erősebb egy jó történetnél, ezek kötnek össze, nem a zászló, a hadsereg, a pénz. A jó történethez, könyvhöz 5+1 dolog kell: jó szöveg, jó nyomda, jó mecénás, jó piac, jó olvasó; az a plusz egy pedig a szerencse – sorolta Farkas Gábor Farkas felhívva a figyelmet, hogy nincs példa arra, hogy más nemzetnek egy történelmi művel induljon a tipográfiatörténete. Mint mondta, szerencsés az is, hogy a magyarokat érdekelte a történelem.

– Ráadásul Mátyás hatalomra kerülése és a törökök terjeszkedése egész Európa figyelmét a magyarokra fordította, ezért kivételesen jó választás volt a Budai krónika – hangsúlyozta a művelődéstörténész, aki szerint azzal is szerencséje volt Hessnek, hogy a pünkösdi piacon, Budán árulta a könyveket, ahová számos nyugati kereskedő érkezett.
Az előadó a kötet előszavából is idézett: „minden magyar számára szívderítő elolvasni”, megjegyezve, hogy a szerző ezzel az előszóval a kíváncsi olvasókat sikeresen fogta meg.

A Budai krónika díszkiadásából Székelyudvarhelyen is hagytak egy példányt, hogy minden kíváncsi olvasó számára tudást és ismereteket tudjon átadni.

A krónika hangoskönyv formájában is elérhető a chronica.oszk.hu címen.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!