Minden könyvespolc ékévé válhat

Fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepelte áprilisban Csíkszereda és az egész Csíki-medence meghatározó épülete, a Mikó-vár. A várat ünneplő egész éves eseménysorozat keretében rendhagyó vársétával egybekötött könyvbemutatót szerveznek holnap délután, amely a rendezvénysorozat júniusi állomása.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc

Szombaton egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket a Csíki Székely Múzeum a Múzeumok Éjszakája eseményen, de a holnapi nap sem lesz eseménymentes, ugyanis a négyszáz éves Mikó-várat ünneplő egész éves eseménysorozat keretében rendhagyó vársétával egybekötött könyvbemutatóval készülnek, ahol az érdeklődők megismerhetik a Mikó 400: A csíkszeredai Mikó-vár 400 éves története című kötetet.
Mint Szabó E. István történész-muzeológus, a Mikó 400 programsorozat koordinátora kifejtette: a pénteki könyvbemutató a Mikó 400 egész éves eseménysorozat júniusi állomása, de értelmezhetjük a Múzeumok Éjszakája előestéjeként is, ahol dr. Hermann Gusztáv Mihály történész mutatja be a négyszáz éves vár történetét összefoglaló kiadványt. 
– A kötet a múzeum szakembereinek és külső szakértők megfeszített munkájának eredménye, összesen tizenegy tanulmány található meg benne, ilyen átfogó könyv még nem született a témában. Hiánypótló műnek számít, mert a kezdetektől egészen napjainkig bemutatja a vár történetét, minden könyvespolc ékévé válhat – hangsúlyozta Szabó E. István.
Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója megkeresésünkre elmondta: a holnapi esemény rendkívülinek számít, ugyanis nem csupán könyvbemutatóval készülnek, de a kötet egyik szerzője, Kósa Béla művészettörténész-mu­zeo­lógus, aki a vár egyik legjobb ismerője, fogja körbevezetni az érdeklődőket.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!