Hirdetés

Közeleg a minták leadási határideje

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete idén is megszervezi az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Csíkszeredában. A szervezők még fogadják a mintákat, amelyekkel június 9-ig lehet benevezni, emellett pedig számos újdonság révén egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a fejlődésre, a minták minősítésére.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Közeleg a minták leadási határideje
Fotó: SZGE

Az elmúlt év nagy eseményei közé sorolható az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny, amelynek Csíkszereda adott otthont, ennek nép­­­szerűsége pedig arra késztette a szervezőket, hogy idén is adjanak lehetőséget a pálinkafőzőknek tudásuk megmérettetésére, illetve hogy fej­lődési lehetőséget biztosítsanak a termelőknek e mesterség terén.
– A verseny résztvevői részletes visszajelzést kaptak a szakemberektől, ami segíti jövőbeni munkájukat. Kidolgoztunk egy applikációt, amely révén még pontosabb és részletesebb visszajelzést kaphatnak a nevező pá­linkakészítők. Ehhez természetesen idén egy előzetes online regisztráció szükséges a www.verseny.akovita.ro weboldalon, de megtalálható a link az Ákovita hivatalos weboldalán is – mondta Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
Még fogadják a szervezők a je­lentkezni vágyó termelők mintáit, egészen június 9-ig, az elbírálás pedig június 16–18. között lesz. A nevezett mintákat személyesen hétfőtől pén­­­tekig, 8–16 óra között, postán vagy csomagküldő szolgálattal kell eljuttatni: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Csíkszereda, M. Eminescu utca 2/A szám, érdeklődni pedig a 0756–726303-as telefonszámon lehet. A nevezett minták nemcsak Hargita megyében adhatók le, ugyanis számos gyűjtőpont van Kovászna és Maros megyében is, valamint a Partiumban és Magyarországon.


A Kovászna megyéből nevezett minták hétköznaponként 9 és 16 óra között az alábbi gyűjtőponton is leadhatók:

  • Szász Andrea (0040 742 180 278) – Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. szám

A Maros megyéből nevezett minták az alábbi gyűjtőpontokon adhatók le:

  • Sikó László (0040 741 512 473) – Mezőpanit
  • Józsa Eszter (0040 740 162 139) – Erdőszentgyörgy, Május 1. utca 28. szám

A Partiumból nevezett mintákat me­­gyénként az alábbi falugazdászok gyűjtik össze:

  • Szatmár megye: Fodor István (0040 728 331 953)
  • Bihar megye: Antal József (0040 762 386 609)
  • Szilágy megye: Sütő Attila (0040 735 500 322)
  • Máramaros megye: Tar Bálint (0040 746 933 256)

A Magyarországról nevezett min­ták munkanapokon 7 és 16 között az alábbi gyűjtőponton is leadhatók:

  •  Márton András (+36 70 321 2002) – 1222 Budapest, Dévény utca 42–44.

A versenyzők a mintákat kizárólag üvegpalackokban adhatják le, a mű­anyag palackban leadott mintákat kizárják a versenyből. A versenyen való részvételt egy online regisztráció előzi meg, amelyet a www.verseny.akovita.ro weboldalon lehet megtenni.
Az érzékszervi minősítést köve­tően minden olyan résztvevő, akinek érmes tétele van, e-mailben kap értesítést erről. A szervezők továbbá azt kérik, hogy majd jelezzék részvételi szándékukat a gálaestre, melynek jelképes összege 200 lej. A tervek szerint a díjátadó június 30-án lesz Csíkszeredában, a Hunguest Hotel Fenyő szállodában. A verseny szervezői szükség esetén módosíthatják a díjátadó helyszínét és időpontját, amiről időben tájékoztatják a résztvevőket.
Két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők: vállalkozói, illetve egyéni kategória. A vállalkozói kategóriában a párlatot vagy pálinkát előállító és/vagy forgalmazó üzleti vállalkozások pályázhatnak. Egyéni kategóriában a párlatot előállító magánfőző vagy bérfőzdében előállíttató magánszemélyek vehetnek részt a versenyben.
Fontos tudni, hogy a mintához le­adandó mennyiség egyéni kategóriában fél liter, vállalkozói kategóriában pedig minimum két palack, ami legalább hét decilitert jelent. Egy minta benevezési költsége 30 lej lesz.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!