Hirdetés

A jó metszés fél növényvédelem

Sokan tapasztalhatják, hogy kerti növényeiken megjelent a levéltetű. Szakembert kérdeztünk arról, hogy mit tehetünk a kártevők inváziója ellen. Elmondta: virágzás előtt kellett volna kezelni a növényeket, virágzás után azonban permetezni kell.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
A jó metszés fél növényvédelem
A zöld levéltetű a rózsákat támadja meg, ezért rózsalevéltetűnek is nevezik Fotó: Hodgyai István

Több olvasónk is jelezte, hogy az utóbbi időben növényeiken, főként a rózsákon, igencsak megsokasodtak a levéltetvek, ezek közül is legnépszerűbb a zöld levéltetű. Az interneten fellelhető információk szerint a zöld levéltetű a rózsákat támadja meg, ezért rózsalevéltetűnek is nevezik. Színezete általában zöld, bőre majdnem átlátszó, a színeltérések bizonyos mértékig a testnedvének színétől függnek. Csápokkal rendelkezik, ezek a testével majdnem egyforma hosszúak, és hátrafelé nyúlnak el a test fölött.

Kétséges házi praktikák

A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak, tömeges jelenlétükre könnyű felfigyelni, ugyanis azok a levelek és hajtások, amelyeket a levéltetű ellepett, deformálódnak, elszíneződnek, akár teljesen el is halnak, vagy lehullnak. A szakemberek szerint a levéltetű-fertőzésre abból is lehet következtetni, hogy ha hirtelen nagy mennyiségű hangya lepi el a palántát vagy a rózsát, mert a hangyák szeretik a levéltetű által kiválasztott, mézharmat nevű, cukros váladékot.
Az interneten, különböző fórumokon számos tanácsot és módszert lehet találni, amelyek mindegyike „garantáltan hatásos” a levéltetvekkel szemben, azonban ezeket érdemes kételkedéssel fogadni, mindaddig, amíg egy szakember meg nem erősíti hatékonyságukat. Ilyen praktika a szódabikarbóna–ecet–cukor–mosogatószer–illóolaj (levendula vagy borsmenta) keverék használata, melyről már az interneten is csupán annyit ígérnek, hogy nem elpusztítja, csupán távol(abb) tartja a levéltetűt. Állítólag a fokhagymát és a csalánt sem bírják ezek a kártevők, gyakran a fokhagymás vagy csalános oldattal való permetezést ajánlják, úgy, hogy a főzet előtte álljon néhány órát. Feltételezések szerint a levéltetvek kedvelik a sárga színt, amit szintén felhasználhatunk ellenük. Léteznek ugyanis sárga, narancssárga felületű „színcsapdák”, amelyeket a levéltetűgyanús növények közelébe érdemes elhelyezni, így inkább arra fognak szállni.

Legjobb védekezés a megelőzés

János Ferdinánd kertészmérnök, a csíkmadarasi Garden Proiect Kft. tulajdonosa elmondta: a levéltetvek télen begubóznak, majd tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejlődése után szoktak újból megjelenni, jelenleg is zajlik a rajzásuk. Az egyik leghatékonyabb módszer a levéltetvek ellen az, ha megpróbáljuk megelőzni a rajzást, ezzel egyszerre azt is, hogy növényeinket ellepjék. A rajzás megelőzhető, ha kora tavasszal olajos lemosóval kezeljük növényeinket, ami a még tojásban levő levéltetveket megfojtja, tehát nem tudnak kikelni a burokból, így a populáció hatékonyan gyéríthető. Ezt a műveletet egy évben kétszer, nyugalmi állapotban ajánlott elvégezni, egyszer tél elején, amikor a fák legalább ötven százalékban elvesztették lomb­jukat, másodszor pedig rügypattanás előtt, amikor az előző permetezést és a téli fagyokat túlélő kártevők már ébredeznek, ugyanis ilyenkor a legérzékenyebbek.
A kertészmérnök szerint ezt az olajos lemosást a február–március–április időszakban kellett volna megtenni, így aki ezt idén elmulasztotta, már nem tudja pótolni. A virágzás időszakában nem jó permetezni, mert a méheket is károsíthatjuk vele, de a virágzás után azonnal ajánlott a kártevők, levéltetvek ellen. Ha csapadékos az időjárás, a rózsákat a lisztharmat és egyéb gombák is elkezdhetik támadni, így a gyümölcsfák elvirágzása után azokat és a rózsákat is el lehet kezdeni vegyszerrel kezelni.
– A levéltetvek ellen ismert házi praktikákat nem szívesen ajánlanám, ami biztos, hogy a rózsák esetében nem szabad túl erős szereket használni. A gyümölcsfák permetezésére használható szerek európai uniós szinten szabályozva vannak, de amelyeket a gyümölcsfákra lehet alkalmazni, az a rózsák számára is megfelelő lehet – hangsúlyozta a kertészmérnök.
Fontos, hogy ha udvarunkon gyümölcsfák és például rózsa is megtalálható, ott mindent érdemes lepermetezni, mert ha egyiket vagy másikat kihagyjuk, azzal nem akadályozzuk meg a levéltetvek rajzását, egyszerűen elrepülnek, és új növényt keresnek, ahol táplálékot kapnak. A növényeket, bokrokat és fákat minden esetben teljes egészében kell permetezni, ugyanis mindenhol, ahol levél van, ott meghúzódhatnak a kártevők.

Hodgyai István
Ha a levéltetveket veszünk észre a növényen, minél előbb tenni kell ellenük.

Intenzív növényvédelem

A szakember kiemelte: ha szép, gazdag udvarunk van, sok növénnyel, fákkal, bokrokkal, virágokkal, intenzív növényvédelmet kell alkalmaznunk ahhoz, hogy meg tudjuk tartani ezeket. Az intenzív növényvédelem annyit tesz, hogy egy év alatt minimum ötször permetezni kell. Ebbe beletartozik a kora tavaszi lemosás, a nyári, vagyis a rügyfakadás utáni, majd a virágzás utáni, ezek a levéltetvek rajzásának és inváziójának időpontjaival is összekapcsolódnak. A gyümölcsfák esetében ezek mellett még nyár elején és ősszel érdemes elvégezni egy utókarbantartást, ha szép udvart szeretnénk, szükség van bizonyos védekező szerek használatára.
– Ha betérünk egy vegyszerboltba, az ott levő szakemberek mindig segítenek abban, hogy mit javasolt használni azokra a növényekre, abban a környezetben vagy arra az aktuális kirajzásra, védekezésre, ahol kártevőirtást, permetezést szeretnénk végezni. Ezeket bárki használhatja, az alkalmazásukra vonatkozó részletes leírás megtalálható a szerek csomagolóanyagán – tette hozzá a szakember.
Az is fontos, hogy a növényeknek megfelelő táp­a­nyag­fel­töl­tésük legyen, mert nem mindegy, hogy milyen állapotban éri őket pél­dául a kártevő-invázió. Ha va­laki nem szeretné gyakran, rendszeresen vegyszerezni, permetezni az udvarát, érdemes kora tavasszal tápanyaggal, később, nyáron pedig jó minőségű bio lombtrá­gyá­val ellátni a növényeket, ami erőben tartja ezeket, ami már önmagában fél védekezést jelent. A szakember felhívja a figyelmet: az igazi növényvédelmet kora tavasszal, metszőollóval tudjuk elvégezni, az elszáradt, beteg ágakat minden esetben el kell távolítani a fákról, bokrokról, de a virágok metszése is fontos. János Ferdinánd elmondta, úgy tartják: a jó kertész azt mondja, hogy a jó metszés fél növényvédelem.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!