Hirdetés

Méltán büszkék diákjaikra

A tavaszi vakáció időszakához köthető a középiskolai országos művészeti tantárgyverseny, amelyen a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákjai is részt vettek. Az április 10–14. között Gyulafehérváron megrendezett versenyen négy zenész diák, Besztercén, a képző- és építőművészeti tantárgyversenyen pedig tizenöt tanuló tett tudásáról, kreativitásáról tanúbizonyságot.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Méltán büszkék diákjaikra
Díjnyertes diákok. Siker Fotó: Nagy István Művészeti Középiskola

A tanulmányi versenyek igen hatékony formái a tehetséggondozásnak, lehetőséget nyújtanak a kibontakozásra, a kiemelkedésre, motiválóan hatnak a diákokra, a felkészülés és a verseny is gazdagítja tudásukat, kreatív gondolkodásukat. Mint Nagy Zsuzsanna, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója kiemelte, az iskolát számos diák képviseli méltóképpen, a kicsiktől a nagyokig több szakterületen is helytállnak, legyen szó művészeti vagy általános műveltségi tantárgyversenyekről. Rengeteg kiváló eredménnyel büszkélkedhetnek, amelyek hozzájárulnak az iskola hírnevének növeléséhez, gazdagításához.
Az idei művészeti tantárgyversenyen összesen tizenkilenc tanuló vett részt a csíkszeredai művészeti középiskolából, közülük négy zenész Gyulafehérváron, tizenöt képzős diák pedig Besztercén. Mint a díjazott zenész diákok felkészítő tanárai, Cseh Izabella-Ramóna és Benedek Szilamér elmondták, a befektetett munka gyümölcsöző volt, ugyanis Becze Tamás tizenkettedik osztályos klarinét szakos és Ványolós István kilencedik osztályos oboista tanulókat harmadik díjjal, Bács Anna kilencedik osztályos oboa főszakos diákot pedig dicsérettel jutalmazták.
– A zenészek számára kiemelten fontos, hogy hangszeres versenyeken részt vehessenek, egyben egy ilyen versenyre való felkészülés ren­ge­teg munkát, sok idő- és ener­gi­a­befektetést igényel mind a diákoktól, mind a felkészítő tanároktól – tette hozzá Benedek Szilamér klarinét szakos tanár, a zenész tanulók egyik felkészítője.
Az, hogy ezeken a tantárgyversenyeken megjelennek a diákok, és velük tartanak kísérő tanárok is, számukra is hasznos, ugyanis az esemény által lehetőségük nyílik találkozni az ország más iskoláiban tanuló diákokkal, más iskolákban tanító oktatókkal, egyfajta párbeszéd-lehetőség lehet arra, hogy szakmai véleményüket összehasonlítsák. Fel tudják mérni, hogy más, ugyanazon a szakon tanuló diákok milyen szinten vannak, hova érdemes fejlődni a saját diákjaiknak, mi a jó irány, emelték ki a felkészítő tanárok. Utánpótlás tekintetében is bátran bizakodhat a közösség, hiszen a 3–8. osztályos diákok számára megrendezett körzeti hangszerversenyen is kiválóan teljesítenek a csíkszeredai művészetisek.
A képző- és építőművészeti tantárgyversenyen tizenöt tanuló vett részt a Nagy Isván Művészeti Középiskolából, akik ezáltal kreativitásukról és ötletgazdagságukról is tanúbizonyságot tettek. Őket Csillag Imola, Máthé Klára Krisztina és Ferencz S. Apor készítette fel. Divat szakon a tizenegyedik osztályos Russu Dóra és kerámia szakon a szintén tizenegyedik osztályos Baloga Jakab Beáta értek el harmadik helyezést, valamint dicséretet kapott Csiszér Sarolta-Ágnes formatervezésből. Három különdíjat is magukénak tudhatnak a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai, ugyanis a tizenegyedik osztályos Gergely Bíborka textiltervezésből, a szintén tizenegyedikes Szécsi Eszter-Cecília műépítészetből, valamint a tizenkettedikes Mihály Réka környezettervezés és belsőépítészetből hozott haza különdíjat.
– Ez egy rendkívül kimerítő megmérettetés a diákok számára, és ahhoz, hogy országos szinten helyt tudjanak állni, az egész tanév folyamán nagyon sokat kellett dolgozniuk, nagy hangsúlyt helyezve minden szaktantárgyra – tette hozzá Csillag Imola textil szakos tanár, a diákok egyik felkészítője.
Tapasztalataikról megkérdeztük a díjazott tanulókat is, akik egyöntetűen azt válaszolták, hogy kiváló tapasztalatszerzési lehetőség számukra az országos művészeti tantárgyversenyen való részvétel, sokat fejlődtek, szívesen figyelték egymást munka közben, új technikákat sajátítottak el a többi résztvevőtől, megismerkedtek az ország többi művészeti iskolája diákjaival és tanáraival, így a kapcsolatszerzés lehetőségét is kiemelten fontosnak tartják.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!