Hirdetés

Ezek normálisak?

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

A fenti kérdést gyakran teszem fel mostanában, amikor a hírtévék valami, a képviselőházban vagy szenátusban szunnyadó választott tisztségviselő agyából kipattanó ökörségről szóló törvénytervezetét ismertetik. Jó néhány hónapja már feltettem a kérdést, hogy vajon a világ második legnagyobb alapterületű építményében tényleg valami jó „cuccot” használhatnak, mert túl sok agyament ötlet pattan ki az általunk választott személyek „búrájából”.
A legutolsó ilyen ötlet – legalábbis akkor, amikor e sorok születtek –, amelyet kitaláltak a parlamentben, a mezőgazdasági támogatások diplomához kötése. Elképzeltem, amint Pista bá, akinek tanyája a Csajágaröcsöge községhez tartozó Nyárittyomfalva utolsó házától számítva is kétheti szekérútra található, és aki évente kétszer jár be a legközelebbi, azaz a nyári kalibájától számítva legalább százötven kilométerre található városba, Ajnádremetére, fogja magát és beül az iskolapadba farmernek tanulni. Megjegyezném, hogy azért jár csak kétszer Pista bá a városba, mert első útján leadja a támogatási kérelmet, a másodikon meg felveszi a támogatásként kiutalt pénzt.
Nos, Pista bá legalább három hónapon át heti kétszer kell beutazzon Ajnádremetére, ahol a legújabb diplomagyár megnyitotta a kapuit, amelynek a tulajdonosa a fent említett szunnyadó egyed egyik közeli rokona, aki mellesleg olyan tehenet nem látott életében, amelyik még mozgott, vagy aki szerint a pityóka a bevásárlóközpont raktárában terem. És egy ilyen egyén fogja tanítani Pista bát arra, hogyan kell kaszálni, kapálni, „tehent” fejni, az állatok alól a „ganyét kihányni”, pityókát kapálni s a Bodrit fenéken billenteni, mikor megeszi a tyúkok ételét. S „disznyóöléskor” nem megszúrni, hanem lelőni kell a kocát, hogy szegény pára ne érezzen fájdalmat. No de kell a diploma, mert anélkül nincs támogatás. És mindenki boldog lesz: Pista bá kap támogatást, a diplomagyár szép bevételhez jut – mert, ugye, nem „inggyé” van a tanfolyam –, a parlamentben szunnyadó is lecsípi a fölet a gyártulajdonostól.
Olvasom, hogy a román parlament épülete évente hat millimétert süllyed. Pedig a sok üres fej nem sokat nyom a latban.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!