Hirdetés

Papír s írószer legyen

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi években a digitális technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, s alapjaiban változtatta meg az életünket. Egyesek szerint a digitális technikának hála sokkal több idő áll rendelkezésünkre élvezni az életet és elvégzeni az analóg feladatainkat, míg mások pont az ellenkezőjét tapasztalják, úgy látják, kevesebb idő jut az élet élvezetére, mert önkéntelenül is ott ragadnak a digitális világban.
Az élvezet szempontjából a digitális technológia több lehetőséget kínál, mint a médiafogyasztás, a kapcsolattartás, az érdeklődési körök kibővítése. Az internetnek köszönhetően a világ bármely pontjáról elérhetővé váltak az adatok és az információk, ami könnyebbé tette a munkát és a tanulást is. Az online vásárlás, ügyintézés és a szórakoztató média kínálata is kényelmesebbé vált, így sok embernek több szabadideje marad szabadidős programokra.
Ugyanakkor mások úgy vélik, hogy a digitális technológia elvonja az időt az élő kapcsolatoktól, a természettől és a fizikai tevékenységektől. Szerintük a túlzott médiafogyasztás és az online kapcsolatok helyettesítik a valódi érintkezéseket, ami végül közönyösséghez és magányhoz vezethet. 
Az igazság valószínűleg a két vélekedés között van. A digitális technológia hasznos eszköz lehet, ami megkönnyíti az életünket, de fontos, hogy ne vesszünk el a valódi élményektől, a természettől és a kapcsolatoktól. Az arányokat meg kell találni.
Én személy szerint ügyintézésnél tartom igen hasznosnak a világhálót, az online lehetőségeket, számlák befizetésére is telefonos alkalmazásokat használunk többnyire, időt spórolunk így. Jól meg is jártam a napokban, jelszót kért az egyik alkalmazás, s persze hogy nem elékeztem rá. Gyakorlatilag napokig nem tudtam hozzáférni a saját pénzemhez, mérgelődtem is miatta. Aztán egyszer csak leesett a tantusz: korábban felírtam a jelszavakat, pont az ilyen helyzetek esetére. Csak elő kellett keresnem a mindentudó füzetemet, s máris meg volt oldva a problémám. 
Egy, sőt több másik alkalommal sok vizes házimunka után az ujjlenyomat-olvasó nem működött a rém okos telefonomon. A szétázott ujjammal ki se tudtam nyitni, hogy bármihez is hozzáférjek a rajta tárolt rengeteg információból.
Digitális világ, online szféra ide vagy oda, azért jó, ha nem szokunk le teljesen a hagyományos életmódról, tartunk otthon papírt s írószert, s időnként használjuk is. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!