Hirdetés

Korszerű körülmények

Pozitívan értékelte és jelentős támogatásban részesítette a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) a székelykeresztúri önkormányzat három pályázatát. A sikeres projekteknek köszönhetően több oktatási intézmény újulhat meg és válik energiatakarékossá.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Korszerű körülmények
Még idén elkezdődhet a munka. Időszerű felújítás Fotó: Hadnagy Éva

Két napközi otthon és a városi bölcsőde energetikai korszerűsítésére nyert támogatást Szé­kely­keresztúr Város Önkormányzata, miután sikeresen pályáztak az elmúlt évben a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának kiírásán. Koncz Hunor-János polgármester elmondta, öröm számukra, hogy pozitívan értékelték pályázataikat, mivel az oktatási intézményekre igencsak ráfér a felújítás. Kiemelte, az elmúlt években belső munkálatok ugyan voltak az intézményekben, de a bölcsőde épülete például a megépítése óta egyszer sem esett át teljes felújításon.
– Nagyon fontos, hogy végre korszerű, szép és egészséges körülményeket teremtsünk gyermekeink számára, amelyek megfelelnek a 21. század követelményeinek – fogalmazott az elöljáró.
Mint mondta, az elnyert támogatásból a Napsugár Napközi Otthon 1,6 millió, az Ugri-Bugri Napközi 1,1 millió, míg a városi bölcsőde 1,8 millió lejből újulhat meg. Koncz Hunor-János hozzátette, a Környezetvédelmi Alap kiírására májusban nyújtották be a pályázatokat, és ugyancsak az elmúlt év utolsó napjaiban hozta tudomásukra az örömhírt az ügynökség, így bízik benne, hogy pár napon belül a szerződések megkötésére is sor kerül. Elmondta, az elmúlt időszakban a tervezővel szerződést kötöttek a végleges tervek elkészítésére, így ha aláírják a finanszírozási szerződéseket, akkor meg lehet hirdetni a közbeszerzést is.
– Mivel három intézményről van szó, ezért három különböző közbeszerzési eljárást kell meghirdetnünk, de reméljük, ha minden a tervek szerint halad, akkor már idén a munka is elkezdődhet – közölte a polgármester.
A pályázatban foglaltak szerint az épületek energiahatékonyságán javítanának, vagyis az épületek fűtés- és villanyhálózatát korszerűsítenék, de szigeteléssel, nyílászárók cseréjével is hozzájárulnának a hőmegtartáshoz, illetve minden egyes intézményt egy kis napelemes rendszerrel is ellátják, amelyek besegítenek majd az energiatermelésbe.
– A pályázat az energiahatékonyságra vonatkozik, de magába foglalja a járulékos költségeket is, hiszen ha egy kábelt kicserélnek a falban, akkor a falat is rendbe kell tenni, így gyakorlatilag teljes felújításon esnek majd át az épületek – részletezte.
A polgármester mindezek mellett az is elmondta, hogy a munkálatokat majd úgy időzítik, hogy minél kevésbé érintsék az oktatási időszakot.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!