Téli történetek

Karácsony alkalmából hirdették ki a Hófehér varázs szépirodalmi pályázat győzteseit Székelykeresztúron. A több mint hatvan beérkezett jeligés pályázati munka összefoglalja, hogyan élik meg napjainkban a gyerekek meg a felnőttek a szeretet, a törődést és az ajándékozás örömét.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Téli történetek
Izgatottan várták az eredményeket Fotó: Székelykeresztúri Városi Könyvtár/FB

A 2022-es év végére már második alkalommal hirdette meg a Hófehér varázs elnevezésű irodalmi pályázatát a keresztúri Városi Könyvtár és a polgármesteri hivatal. Az első verseny két évvel ezelőtt zajlott, majd egy év kihagyás után a szervezők ismét nagy reményeket fűztek a feltörekvő, illetve bemutatkozni vágyó szerzőkhöz. A pályázatot öt kategóriában írták ki – az előkészítő osztályos tanulóktól a szakmabeli vagy műkedvelő felnőttekig mindenkinek lehetősége volt megmutatni tehetségét. Az első alkalomhoz képest összevonták a prózai és a lírai művek elbírálását. 
A versenyre jelentkezők száma sajnos ezúttal nem döntött rekordot, mondta Lőrinczi Edit könyvtáros. Közel annyian jelentkeztek, mint első alkalommal, bár megjegyezte, hogy a fiatalokat egyre nehezebb kreatív írásra ösztönözni. Kimondottan jót tett a versenynek az, hogy nemcsak Keresztúrról, hanem a környező településekről is küldhettek írásokat az érdeklődők. Jelentkeztek többek között Udvarhelyről, Kőrispatakról és Csíkszentkirályról is.
A hatvanhat beküldött művet háromtagú zsűri bírálta el – Illyés Izabella tanárnő, Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus és Szombatfalvi Klára tanárnő. 
Kategóriák szerint első díjat nyert Bölöni Orsolya, Szász Sarolt, Fülöp Orsolya Jácinta, Kecskés Emőke és Derzsi Pál az irodalmi pályázaton. Minden díjazott értékes könyvjutalomban részesült. 
Az értékelésről Szombatfalvi Klára elmondta, a munkák a téli derűt tükrözték, sőt igazi tanúbizonyságot tettek arról, hogy a zord évszakban is mindig fellelhető a szeretet akkor, ha kellőképpen nyitott szemmel járunk a világban. Hozzátette, hogy a szebbnél szebb történetek bizonyítják, hogy a gyerekek nyitott szívvel, éles szemmel vannak jelen a világban, s meglátják benne a szépet, a jót, de a fájdalmat, valamint a szomorú pillanatokat is. A könyvtárostól megtudtuk, a versenyzők zöme megható történetet küldött be, vagy egy szívhez szóló ünnepi szöveget. A gyerekeknél többször felfedezte az ajándékozás kapcsán a szegénység és gazdagság ellentétpárját, míg a felnőtteket inkább az őszinte érzések és a természetközelség foglalkoztatta. Mint mondta, az eredmények alapján megéri ebben az évben újra megszervezni a versenyt. Bízik abban, hogy következő alkalommal több olyan fiatal szerző jelentkezik, aki kibújna a láthatatlanság köpenyéből, s megmutatná munkáit a közönségnek.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!