Hirdetés

Visszalép az élvonaltól a Vasas Femina

Nyolc évnyi folytonos élvonalbeli szereplés után a székelyudvarhelyi Vasas Femina visszalép a női labdarúgó 1. Ligából, ősztől a másodosztályban indítja csapatát. A nehezen meghozott döntés mögött több ok is van, de a jelen körülmények között ezt tűnt a legészszerűbb lépésnek.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 2 perc
Visszalép az élvonaltól a Vasas Femina
Nem lesz Udvarhely-Csíkszereda rangadó az 1. Ligában Fotó: Hodgyai István

A 2009-ben Szentegyházán alakult női labdarúgócsapat 2012-ben változtatta nevét Vasas Feminára, 2018-ban ezüstérmes lett, egy évvel később elhódította a Román Kupát is, miközben folyamatosan az élvonalban szerepelt. Ennek most vége, a legutóbbi idényt a hatodik helyen záró klub visszalép a 1. Ligából, ősztől a másodosztályban folytatja a küzdelmeket.
– Több törésvonal is találkozott, hogy ez a nehéz döntés megszülessen, mégis pillanatnyilag ezt tartjuk a legésszerűbb lépésnek – fogalmaz László Béla klubelnök. Elmondta, négy-öt évre visszamenőleg kielemezték működésüket, egyszerűen túl sok, nagy a teher, hogy ezt a legfelsőbb szinten is cipelni tudják.
A döntés mögötti okok sokrétűek, a megszokott, foly­tonos lemorzsolódással eddig valahogy megküzdöttek, hisz akadt, aki az egyetem miatt váltott klubot, más egyszerűen abbahagyta, de a magyarországi női labdarúgás erőteljes fejlesztése 4-5 év után most kezdi igazából éreztetni hatását, és ezt már nem tudták kivédeni.

Egyszerűen vonzóbb a lányoknak az anyaországban játszani, ha éppen nem egy jobb hazai klub csábította el.


– Nem véletlenül hangsúlyoztuk, hogy az elmúlt években sorozatosan jobbak voltak az eredményeink, mint a lehetőségeink. Mindig is túlságosan fiatal, szinte ifjúsági csapattal tudtunk ott maradni a felnőtt élvonalban, ez pedig az utánpótlásunk fejlesztésébe fektetett munkát dicséri. Ez utóbbinak a járvány is igencsak keresztbe tett – vélekedik László.
Tehetősebb kluboknál ezt idegenlégiósokkal kompenzálják, csakhogy

a román élvonalbeli klubok között a Vasas évek óta az egyik legkisebb költségvetéssel rendelkezik, a városi, illetve a megyei önkormányzattól kapott támogatások nagysága is eltörpül a többi csapatoké mellett.

Az utolsó cseppet a pohárban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) által eszközölt szigorú kritériumrendszer bevezetése jelentette, amely a női labdarúgás professzionális szakággá való válását szolgálja. László Béla szükségesnek tartja ezt a szintlépést, de nehezteli, hogy nem adtak időt a kivitelezésre.

– Nem várhatják el, hogy az élvonal tucatnyi amatőr klubja három hónap alatt varázsütésre professzionálissá váljon. Nem is fog ez mindenkinek sikerülni. Játék közben változtattak a szabályokon.

Tavaly ősszel döntöttek ennek szükségességéről, és mindenféle ütemterv nélkül már most ősztől érvénybe akarják léptetni – mondja László Béla. Szerinte ha néhány klub meg is kapja a licencet a következő idényre, igazából csak papíron lesz professzionális, amolyan papírral való takarózásnak nevezve a végeredményt. Mint mondja, megpróbálták, belevágtak, de ráébredtek, hogy irtózatosan nehéz feladat. A FRF döntése szabályos jogügyi, könyvelési versenyt indított el, egy csomó felesleges dologgal belehajszolta a klubokat a bürokrácia útvesztőibe, és egy olyan kis egyesületnek, mint a Vasas, ez már túl sok volt.


– Ennyi befektetett munka után nehéz volt meghozni a döntést a visszalépésről. De nem adjuk fel, a játékosállomány, a teljesítményünk szempontjából tartani szeretnénk legalább azt a szintet, amelyen a múlt idényben is voltunk, és úgy megyünk neki a 2. Ligának, hogy megnyerjük azt.

Nyilván nem lesz könnyű, de egy olyan cél ez, amelyet el lehet érni – összegzett László Béla, a Vasas Femina klubelnöke.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!