Hirdetés

Borboly Csaba büntetőfeljelentést tesz a 150 fakeresztet állítani szándékozó Mihai Târnoveanu ellen

Felpörögtek az események az úzvölgyi katonatemető körül, miután a két érintett megye – Hargita és Bákó – és a védelmi minisztérium illetékesei megegyeztek abban, hogy valamennyi nemzet katonáinak emlékhelyet alakítanak ki a hősök sírkertjében. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke feljelentést fogalmazott meg a 150 fakeresztet állítani szándékozó Târnoveanu ellen uszítás, rongálás, birtokháborítás miatt.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Borboly Csaba büntetőfeljelentést tesz a 150 fakeresztet állítani szándékozó Mihai Târnoveanu ellen
Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöksége közleményben reagálva történelemhamisítástól tart és Borboly Csabával szemben fogalmazott meg kritikát, amire Hargita Megye Tanácsának elnöke vitára hívta a kis ellenzéki párt elnökségét, kritikával illetve őket, hogy egy feszült helyzetben hátulról támadnak és provokálnak. Mindeközben a szélsőséges román csoportok Úzvölgyébe készülnek, hogy kereszteket állítsanak. A 150 fakereszt elkészítését megkezdték, a munkafolyamatról a közösségi oldalaikon tájékoztatják a követőiket, akiket arra is biztatnak, hogy a szombati eseményen minél többen legyenek ott, és támogassák a kezdeményezést a megadott számlaszámon.

Mint arról lapunk is beszámolt, miután a közelmúltban végrehajtották a bákói fellebbviteli bíróság ítéletét és eltávolították a betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőben, Hargita és Bákó megye képviselői, a két megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton és Dormánfalva polgármestere, valamint a védelmi minisztérium illetékesei megegyeztek a többi között abban, hogy minden nemzetnek, amely az Úz völgyében harcolt, legyen kijelölt helye, ahol a jövőben civilizált módon megemlékezéseket tarthatnak.

Az EMSZ elnöksége a hírre reagálva közleményben határolódott el attól, hogy valamennyi nemzet katonáinak emlékhelyet alakítsanak ki az úzvölgyi temetőben. Ugyanakkor

történelemhamísítástól tartanak és Borboly Csabát bírálták a megegyezéssel kapcsolatban.

Állásfoglalásukban elfogadhatatlannak tartják a Hargita és Bákó megyei tisztségviselők legutóbbi megegyezését. Mint fogalmaznak: „A történelmi tények és a rendelkezésre álló, vonatkozó dokumentumok és források bizonyítják: az úzvölgyi katonatemetőben nem nyugszanak román hősök (kizárólag az osztrák–magyar hadseregben szolgálatot teljesítő és hősi halált halt katonák), így a különböző nemzetek képviselőinek állítandó emlékhely nem lehet más, mint a történelemhamisítás egy újabb eszköze”.

A közleményben megfogalmazottakkal kapcsolatban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

bizonyítékokat vár és inkorrektnek tartja, hogy egy rendkívül feszült helyzetben az EMSZ hátulról támad. Ezért vitára hívta az EMSZ elnökségét, köztük Csomortányi István alelnököt, akit emlékeztetett elhíresült karlendítős múltjára, ugyanakkor kérdésként felvetette, hogy van-e különbség az EMSZ alelnöke és a szélsőséges Târnoveanu között, mert amikor „a békét kellene megteremteni az úzvölgyi temetőben, ő hátulról szúr, provokál”.  

Borboly Csaba újfent megerősítette azokat a tényeket, kutatási eredményeket, amelyek szerint a katonatemetőben több nemzet hősi halottjai fekszenek, és a több száz keresztre a csíkszentmártoniak pontosan azért nem tettek neveket, mert nem lehet tudni, melyik sírhantban pontosan milyen nemzetiségű, milyen zászló alatt szolgált katona nyugszik.

A katonai temető nem egy nagy magyarkodási központ, nem ott kell megmutatni, hogy ki mekkora magyarnak érzi magát, hanem a mindennapokban, a nyilatkozatokban, a tettekben

– nyomatékosította a megyeelnök.

Próbáltuk elérni Csíkszentmárton polgármesterét, egyelőre azonban még nem válaszolt a kérdéseinkre. A szombaton esedékes román szélsőséges szervezetek által beharangozott keresztállítási akcióval kapcsolatban kerestük a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőséget is. A sajtóosztályuk által küldött szűkszavú válaszukban annyit közöltek, hogy a csendőrséghez csütörtök kora délutánig nem érkezett hivatalos megkeresés semmilyen Úzvölgyében sorra kerülő szombati eseménnyel kapcsolatban. A fejleményekkel kapcsolatosan visszatérünk. 

Feljelentés Târnoveanu ellen

Borboly Csaba megyeelnök lapunk kérdésére elmondta, hogy büntetőfeljelentést tesz a Mihai Târnoveanu Facebook-oldalán megjelent bejegyzések kapcsán. A szélsőséges Calea Neamului szervezet vezetője többek között arra buzdította a nyilvánosságot, hogy egyrészt finanszírozzák 150 kereszt illegális felállítását az úzvölgyi nemzetközi temetőben, másrészt az emberek temetőbe szállításának finanszírozását kérte, harmadrészt pedig arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt szombaton a sírkertben történő keresztállítási akcióban. 

Az online környezetben közzétett buzdításokkal Mihai Târnoveanu és a Calea Neamului Egyesület többi tagjával és támogatójával együtt arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt az illegális akcióban, annak ellenére, hogy nincs felhatalmazásuk a temetőtulajdonostól, Csíkszentmárton község önkormányzatától.

Ugyanakkor az online környezetben közzétett posztokkal Târnoveanu nyilvánosan is gyűlöletet szít a magyar közösség és minden személy, intézmény és hatóság (ideértve a bíróságokat is) ellen. Mihai Târnoveanu a felbujtást már elkövette, és ha a kereszteket illegálisan felállítják, azért a bűncselekményért is felelnie kell. Hargita Megye Tanácsának elnöke nyomatékosította: mivel Târnoveanunak nincs felhatalmazása a temető tulajdonosától, birtokháborítást követ el, és ezért a törvényeknek megfelelően, ha megtörténik az erőszakos cselekedet, felelnie kell tetteiért.

Frissítés:
A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség péntek reggeli megkeresésünkre közölte, jelen lesznek szombaton az úzvölgyi katonatemető területén a közrend és köznyugalom biztosítása érdekében. Az akcióban részt vevő egységek számát azonban nem közölték. 

Frissítés:
Új szabályzatot fogadott el péntek reggeli ülésén a csíkszentmártoni önkormányzat. „A jelenlegi törvények értelmében elfogadtunk egy szabályzatot, amivel megpróbáljuk a temetőben való viselkedést és az egyéb hasonló eseményeket, szabályokat kivonatolni a törvények alapján” – mondta érdeklődésünkre Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere. Gergely Anna, a polgármesteri hivatal jegyzője kifejtette, a szabályzat kimondja, hogy sem az önkormányzat, sem más intézmény, sem magánszemély nem eszközölhet módosítást a csíkszentmártoni önkormányzathoz tartozó katonatemetőben anélkül, hogy előzetes engedélyt kérne a bukaresti ONCE (Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor) intézménytől. Ha ez mégis megtörténik, az törvénybe ütközik – tudtuk meg. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!