Hirdetés

Rangsorolták a labdarúgó-akadémiákat

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közzétette az országban működő futballakadémiák legfrissebb rangsorát. Idén összesen 115 utánpótlásközpont kérte a rangsorolást, az FK Csíkszereda a tavalyi évhez hasonlóan idén is a második helyen végzett.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 2 perc
Rangsorolták a labdarúgó-akadémiákat
A Hagi-akadémia után a csíkszeredai műhely a legjobb az országban Fotó: FK Csíkszereda

Ötödik alkalommal rangsorolta a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a Romániában működő futballakadémiákat. A 2022–2023-as idényben tavalyhoz képest 65-tel több, összesen 115 utánpótlásközpont kérte a rangsorolást, melyet hét szempont alapján készítettek el: stratégia és filozófia, csapatok és játékosok, szakmai stáb, kisegítő személyzet, képzés és versenyeztetés, infrastruktúra és eredmények. A hazai utánpótlás-nevelési műhelyek listájának dobogóján nem történt változás,

az élen továbbra is Gheorghe Hagi tengerparti akadémiája, a Konstancai Farul található 95,7 pontot gyűjtve a maximális 100-ból, második az FK Csíkszereda 89,5 ponttal, és harmadik a FCSB 88,6-tal.

Őket követi a Temesvári Poli 88,5, a Bukaresti Sport Team 87,3, a Temesvári Ripensia 87,1 és a Kolozsvári Viitorul 86,2. Az első tízbe a Kolozsvári Universitatea 85,8, az U Craiova 1948 85,7 és a Steaua fért be, utóbbi 85,5 ponttal. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK utánpótlás-nevelési műhelye a 83,6 pontjával a tizenharmadik helyet foglalja el.

Az FK Csíkszeredának nem lehet oka panaszra, 2019-ben 63,2 pontot gyűjtött, 2020-ra ezt 83,9-re tudta javítani, ami az ötödik helyet jelentette a rangsorban. Akkori nyilatkozata alapján Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke rossznak ítélte meg ezt az osztályozást, „parasztvakításnak” nevezte, mert véleménye szerint nem tükrözte reálisan az utánpótlásban elért akkori eredményeket.

A megyeszékhelyi utánpótlásközpont két évvel ezelőtt lépett fel a dobogó harmadik fokára 86,7 ponttal, tavaly a FCSB-t megelőzve lett második (90,9), és ezt az előkelő helyét idén is megtartotta.


A tavalyi évhez képest a legnagyobb előrelépést három fővárosi akadémia hajtotta végre, a 3 Kids Sport (+25,9 pont), a CS Dinamo (+19,8 pont) és a Daco-Getica (+19 pont). Bár a dobogósok kivétel nélkül 1-2 ponttal rontottak a tavalyi értékelésükhöz képest, a tavaly is rangsorolt műhelyek 64 százaléka javítani tudott a legutóbbi eredményén.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!