Hirdetés

Megoldás a vízhiányra

Mélykutak fúrásával és az innen származó vízmennyiséggel növelnék a vezetékes víz hozamát Etéden. Az új források látnák el a leendő kőrispataki hálózatot is. Nemsokára aláírják a finanszírozási szerződést, jövőre pedig elkezdődhet a munka.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megoldás a vízhiányra
Sikeres fúrások. Enyhítenék a vízhiányt Fotó: Etéd polgármesteri hivatala

A nyári meleg hónapokban Etéd község is vízhiánnyal küszködött, akárcsak számos más település. Jövőre azonban megoldódni látszik a helyzet, ugyanis a helyi önkormányzat előzetes geofizikai felméréseket végeztetett még az elmúlt évben a község területén, ívóvíztartalékok után kutatva. A felmérések eredményeit figyelembe véve az elmúlt hónapban egy szakcég segítségével megkezdték a mélykutak fúrását. Az előzetes tanulmányok alapján, GPS-koordináták alapján láttak hozzá a munkához, és már az első fúrás sikeres volt.


Hirdetés

– Nagy öröm ez számunkra, hiszen páratlan módon, szivattyúzás nélkül a víz kilencvenméteres mélységből tört fel, mondhatni szökőkútszerűen. Ez pedig igencsak ritka. Szakemberek szerint is csak több ezer esetből egyszer fordul ilyen elő. Ez is azt bizonyítva, hogy nagy mennyiségű víz van azon a területen

– ismertette Szilveszter Attila, Etéd község polgármestere. Hozzátette, két fúrást végeztek, és a talált vízmennyiség a jelenleg rendszerben lévőnek a többszörösét teszi ki.

– A jelenleg üzemelő forrásaink, amelyek be vannak kötve a vezetékbe, megközelítőleg ötvennégy köbméter ivóvizet termelnek huszonnégy óra alatt, a most kifúrt két kút mennyisége pedig – ha be lenne kötve a rendszerbe – plusz hatszáz köbméterrel tudná pótolni a meglévő vízmennyiséget

– részletezte.
Az elöljáró szerint a munka java még ezután következik, hiszen pumparendszereket kell kialakítani, mivel a talált víz helye jóval lennebb van, mint a meglévő vezeték, tisztítóállomást kell kialakítani, és több ízben a víz minőségét is be kell majd vizsgáltatni, mielőtt hozzá lehetne azt kötni a meglévő rendszerhez.

– Most azon dolgozunk, hogy előteremtsük az anyagiakat. Előbb azonban egy tervezőt kell keresnünk, aki megtervezi ezt az egészet. Bízom benne, hogy jövő év tavaszán neki is kezdhetünk a megvalósításnak

– mondta a polgármester.
Az első, kezdeti és egyben a legfontosabb lépést már megtették a vízhiány megszüntetése érdekében. Az Anghel Saligny program keretében sikeresen pályázott és nyert támogatást az önkormányzat, amelynek köszönhetően Kőrispatakon is kiépülhet az ivóvízhálózat.

– Terveink készen vannak, a dokumentáció teljes, várjuk a finanszírozási szerződés aláírását, hogy kezdődhessen a munka. Kőrispatakon nem volt idáig kiépített vízhálózat, pedig nagy szükség lenne rá. Ezzel a projekttel egy igen nagy álom válik valóra

– hangsúlyozta Szilveszter Attila. Hozzátette, a mostani két mélykút fúrása mellett Kőrispatakon, a kultúrotthon mellett is fúrattak egy kutat, kilencvenméteres mélységig, és az így talált vizet vezették be a kultúrotthonba. A vizet a bevizsgálásokat követően lehet majd használni, ám a rendszer kész, és a kultúrotthon vízellátása is megoldódott, ami szintén nagy probléma volt mindeddig. A tervek szerint a most fúrt mélykutakból fakadó vízzel látják majd el a kiépülő kőrispataki rendszert is. A régi, már befogott források vizét pedig teljes mértékben Küsmöd felé irányítanák, így az ottani lakosoknak is több vizük lenne. Siklódon és Énlakán egyelőre nincs kiépített vízhálózat. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!