Hirdetés

Megkezdték a hangszigetelő pannók felszerelését 

A hangszigetelő pannók, illetve az átlátszó plexiüvegek első szállítmánya múlt pénteken érkezett meg Csíkszeredába. A vasúti felüljárót újraépítő kivitelező cég még aznap nekifogott a felszerelésüknek. A héten újabb szállítmány érkezik, a harmadik és egyben utolsó szállítmány december második hetében jön meg. A pannók felszerelésével – összesen 336 darab van belőlük – véget ér a híd újjáépítésé, így ezt követően átadják a forgalomnak.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megkezdték a hangszigetelő pannók felszerelését 
Tényleg csak az utolsó simítások vannak hátra. December közepére átadhatják a hidat Fotó: Létai Tibor

Egy osztrák gyártó által némi csúszással elkészített hangszigetelő pannók, illetve az átlátszó plexiüvegek három részletben érkeznek meg célállomásukra – közölte érdeklődésünkre Bors Béla. A megyeszékhely alpolgármestere elmondta: az első szállítmány múlt héten pénteken érkezett, a második a napokban fog megjönni, az utolsó rakomány pedig december 6-án vagy 7-én fog befutni.

Ahogy érkeznek a pannók, a kivitelező cég azonnal felszereli őket.

Az első szállítmányt a híd kenyérgyár felőli részén kezdték el felszerelni, alulra a zöld színű hangszigetelő pannók, felülre az átlátszó plexilapok kerültek. Ezek felszerelése után következik a taktilis vezetősávok felszerelése – a vezetősáv vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, amire azért van szükségük, hogy tudjanak tájékozódni. A taktilis jelzések ötlete az 1960-as években, Japánban született meg. Alkalmazásuk célja, hogy a gyalog közlekedő látássérült személyeket talppal vagy segédeszközzel (fehér bottal) érzékelhető információval lássák el a környezetükben található akadályokról, veszélyhelyzetekről, illetve a biztonságosan használható közlekedési útvonalakról.

– Bízom benne, hogy az időjárás engedni fogja a munkát, így ha minden jól megy, akkor december közepéig meg tudjuk ejteni az átadót is

 – jegyezte meg az elöljáró.

Mint ismert, a vasúti felüljáró átadása függ a Székelyudvarhely felőli végében kialakítandó körforgalom kialakításától. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester kifejtette: a körforgalom a Hargita utca felújítási beruházásának része. A munkálatok jól haladnak, a kivitelező már megöntötte a rámpa folytatását, így következhet a tömörítés és az aszfalt leterítése a járófelületre, illetve a kialakítandó kerékpársávra is, tehát időben elkészülnek a munkának ezzel a részével, hogy amikor a hidat átadják, akkor azonnal használatba tudják venni mind az autósok, mind a gyalogosok és biciklisek.


Hirdetés


Természetesen, ami a körforgalmat illeti, nem állnak le a munkálatok, azok továbbra is folytatódnak, amíg az időjárás engedi. A körforgalom már teljes mértékben ki van alakítva, felállították a villanyoszlopokat is. Kipróbálták, hogy kamionnal használható a körforgalom – korábban attól tartottak, hogy szűk lehet, ezért élesben is tesztelték, és bebizonyosodott, hogy megfelel a követelményeknek, a nagy teherautók is problémamentesen be tudják venni a kanyart és körbe tudnak menni a körforgalomban – nyilatkozta az elöljáró.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!