Hirdetés

Ki indulhat a női labdarúgó 1. Ligában?

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) tavaly decem­berben döntött úgy, hogy a női élvonalban már az ősztől bevezeti a férfi má­­sodosztállyal azonos li­cenc­rendszert. Utánanéztünk, hogy milyen kritériumok teljesítéséhez kötötték a női 1. Liga 2023–2024-es bajnoki idényében való induláshoz szükséges licenc megadását.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ki indulhat a női labdarúgó 1. Ligában?
A Vasas Femina csak szeptemberben kezdi a pontvadászatot Fotó: Hodgyai István

Korábban megírtuk, hogy a székelyudvarhelyi Vasas Femina úgy döntött, ősztől nem indul a női labdarúgó-bajnokság élvonalát jelentő 1. Ligában, helyette a másodosztályba nevezi be a csapatát. László Béla klubelnök elmondta, hogy a döntés mögötti okok sokrétűek, ám a végső lökést az adta meg, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a női első osztályú bajnokságban történő részvétel feltételeként a férfi másodosztállyal azonos licenckritériumok teljesítését várta el az induló kluboktól.

A kritériumok

A szövetség tavaly decemberi ülésén elfogadott klub­li­cencszabályzat különféle sport, infrastrukturális, személyügyi és adminisztratív, jogi és pénzügyi kritériumok teljesítéséhez kötötte a 2023-2024-es bajnoki idényben való induláshoz szükséges licenc megadását. Sőt, több kritériumot a már a 2022-2023-as bajnoki idény alatt is érvénybe léptetett.
A mintegy 60 oldalas dokumentumban leírtak alapján a licenckérelmezőnek többek közt rendelkeznie kell egy olyan stadionnal, amely teljesíti a másodosztályú pályára meghatározott összes minimum követelményt. Amennyiben nem birtokol ilyen létesítményt, fel kell mutatnia az adott kritériumoknak megfelelő stadion tulajdonosával kötött írásos szerződést (birtoklevelet, telekkönyvi kivonatot stb.), amely garantálja az adott létesítmény használatát a licencelt bajnoki év során, és ahol legalább öt mérkőzést kell lejátszania. Továbbá rendelkeznie kell az egész év során igénybe vehető edzési létesítményekkel, legalább két edzőpályával (külön-külön a felnőtt, illetve a korosztályos csapatoknak. A létesítménynek rendelkeznie kell orvosi szobával is.
Minden olyan klubnak, amely részt kíván venni a női 1. Ligában, legalább 15 professzionális szerződéssel rendelkező játékosnak kell lennie a keretében (ebből legalább 7 felnőtt játékos) már a 2022-2023-as idényben, illetve legalább 20 professzionális játékosnak (ebből legalább 10 felnőtt játékos) a 2023–2024-es bajnoki idényben. Továbbá a női élvonalban történő részvétel feltételeként a klubok leszerződött játékosaira egy minimum havi nettó 2000 lejes fizetést biztosító bérszint-korlátozás bevezetését szabta meg.
A szakmai stáb tekintetében a vezetőedzőnek rendelkeznie kell UEFA A licensszel, a kapusedzőnek UEFA B GK licensszel, a 2024–2025-es idénytől pedig a korosztályos csapatok edzői közül legalább egynek UEFA Youth B licensszel kell rendelkeznie.
Az indulási jog megszerzéséhez a klub köteles legalább egy, az első csapat orvosi ellátásáért és támogatásáért, valamint a dopping-megelőzési politikáért felelős orvost alkalmaznia, akinek alá kell írnia a játékosok orvosi ellenőrzéseit is visszamenőleg 2022 júliusáig. Hasonlóképpen a klubnak kötelessége alkalmaznia, kijelölnie egy, a médiaügyekért felelős sajtófőnököt, és egy videóelemzőt is, aki a tévéközvetítésekért is felel.
A licenckérelmező alapvető kötelessége olyan politika kialakítása és alkalmazása, amely kezeli a labdarúgásban előforduló rasszizmust és diszkriminációt, biztosítja az emberi jogok betartását. Kötelessége megszervezni idényenként két környezetvédelemmel, környezettudatossággal kapcsolatos akciót, utólag bizonyítva ezek lebonyolítását.

Elvi kérdés

László Béla, a Vasas Femina elnöke elmondta, hogy az olaszoknál a női fociban négy év alatt álltak egy ilyen kritériumrendszerre, pedig ott többnyire a világelithez tartozó labdarúgóklubok működtetik a női szakosztályokat.
- El tudom képzelni, hogy az UEFA már korábban kérte mindezt a román szakszövetségtől, talán eddig el­ha­nya­gol­ták, és most, az utolsó pillanatban, gyorsan be akarják vezetni. Arra számítottunk, hogy majd csak a 2024–2025-ös szezontól vezetik be, helyette azzal szem­be­sültünk, hogy néhány hónap alatt, mintegy varázsütésre amatőrből professzionális klubokká kell válnunk – magyarázta az udvarhelyi klubelnök. Hozzátette, leginkább az zavarta, hogy a FRF a már zajló, 2022–2023-as bajnoki idény alatt is kötelezővé tette néhány kritérium teljesítését.
- Igazából nem is konzultáltak velünk, minimális lehetőségünk volt még a javaslattételre is. Játék közben nem változtatunk a szabályokon, ez nálunk elvi kérdés, ez is egy döntő ok volt, hogy visszaléptünk az élvonalból – összegzett László Béla.

Még nincs csapatlista

Információink szerint a női élvonal 12 együtteséből mind­összes nyolc (jobbik esetben kilenc) klub tud eleget tenni az új kritériumrendszernek. A szakszövetség licencbizottsága ígérete ellenére még nem közölte le az élvonalban részt vevő klubok előzetes listáját, ennek véglegesítésére július végén vagy augusztus elején lehet számítani. Egyelőre annyit tudni, az élvonal pontvadászata augusztus 26-án kezdődik, a másodosztály pedig szeptember 9-én rajtol el. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!