Hirdetés

Késésben vannak Tusnádfürdő vízellátó rendszerének korszerűsítési munkálatai

Tusnádfürdő város az Országos Beruházási Társaság fele nyújtott be támogatási igénylést az elmúlt években a vízellátó rendszer korszerűsítése és felújítása céljából, de a beruházás sajnos késésben van. Hargita Megye Tanácsa előzően már hozzájárult és támogatást ajánlott fel, hogy a károkat mielőbb minimalizálni tudják, de sajnos ez a mai napig nem került alkalmazásra.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Késésben vannak Tusnádfürdő vízellátó rendszerének korszerűsítési munkálatai
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Hargita Megye Tanácsa 2021-ben kiadott egy településrendezési bizonylatot (urbanisztikai bizonylat), amely augusztus 11-ig volt érvényes, de meghosszabbították. Ezzel kapcsolatban kérést küldtek Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatalának, hogy megkapják az érintett földtulajdonosok hozzájárulását, azaz a víz- és csatornarendszer fennállásának idejére az érintett földterületeken a közművek számára útjogot szerezzenek. Ez megoldást hozhatott volna, hiszen az eddigi rendezetlen helyzet miatt több ember gazdasága károsodott és ezt kárpótolni kellene.

Hargita Megye Tanácsa arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a műszaki tervben jóváhagyott megvalósíthatósági tanulmányhoz képest változások történnek, akkor új jóváhagyások beszerzésére kötelezik, ezzel is jelezve, hogy sürgősen megkell találni a jogszerű megoldásokat, hogy a jóváhagyási idő lerövidüljön. A megyei tanács ebben segíti a várost. 

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata közleményében úgy tájékoztat, a beruházás létfontosságú Tusnádfürdő és az általa ellátott települések számára, éppen ezért Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke rámutatott, hogy az elmúlt években folyamatosan dolgoztak, egyeztettek ez ügyben, a haladást képviselték, de Tusnádfürdő város részéről csak most kaptak megkeresést.

– Évek óta megoldásra vár a Tusnádfürdőt is ellátó, Csíkszentsimonon, Csatószegen, Verebesen és Nagytusnádon is áthaladó vízvezeték problémája. A térségben a nedves talaj miatt romlott a termények minősége, de a háztáji gazdaságokban is több problémát okozott. A földek megműveletlenek maradnak, kevesebb lesz a takarmány. Ez a helyzet körülbelül 15 gazdát érint. Ezt figyelembe kell venni a megoldások megtalálása és a károk minimalizálása érdekében.

De nemcsak a mezőgazdaságot érinti a probléma, hanem a turizmust is, mivel az üdülőhely vízellátása gyakran megszakad. Ebből adódik a gazdaságra gyakorolt negatív hatás

– hangsúlyozta Borboly Csaba. A vízellátó rendszer helyreállítását és korszerűsítését célzó projekt Csíkszentsimonban kezdődik, Csatószek, Verebes, Tusnád, Újtusnád településeken keresztül halad, és eléri a Tusnádfürdőt. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!